Слави и Тошко подменят референдума… Прокарват си нещо, което не е гласувано…

в България

Докато Слави популира с тезата, че политиците се опитвали да подменят референдума, самият той извършва най-голямата подмяна, при това много по-голяма от това, което опитват някои политици.

На 6 ноември с мнозинство от 72%, народът прие депутатите да се избират с “мажориторна система с абсолютно мнозинство в 2 тура”. Вместо това обаче, Слави, и странно защо активизиралата се Мая Манолова, са внесли законопроект за друг тип система. Тя е мажоритарна, но не с абсолютно, а с обикновено мнозинство в 2 тура. Разликата е огромна.

Съгласно политическите речници, абсолютно мнозинство означава “мнозинство от ВСИЧКИ, КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ”, независимо дали са гласували. Докато обикновено мнозинство е мнозинство сред гласувалите. Така например в парламента, абсолютно мнозинство е 121 депутати. Обикновено мнозинство може да падне до 61 депутати, ако са се регистрирали за заседанието само 121, колкото е минимумът. С обикновено мнозинство могат да се прокарват закони. Но не могат да се прокарат, ако президентът наложи вето. Тогава трябва абсолютно мнозинство, за да се отхвърли ветото.

Така както народът е гласувал на референдума, следва да се въведе мажоритарна система в 2 тура с АБСОЛЮТНО мнозинство. Т.е. депутат ще се избира с 50%+1 от ВСИЧКИ регистрирани в района избиратели. И така и на двата тура. Ако не събере подобен вот, депутат няма да има.

Слави обаче, предлага изборът да е с обикновено мнозинство. При това дори на 1 тур. На него би спечелил кандидатът, който има “повече от половината ПОДАДЕНИ гласове”. Но “подадените гласове” не са всички гласове, съответно половината от тях, не са абсолютно мнозинство. Те биха били, само ако гласуват всички 100% регистрирани избиратели.

На втори тур разпоредбата е още по-либерална – печели кандидатът получил “най-много” гласове. Т.е. те може дори да не са половината от гласувалите (обикновено мнозинство). Може да спечели някой с 45% на 44%, при 11% невалидни бюлетини.

Подобна система абсолютно не е гласувана на референдума. Слави се опитва да въведе нещо, което гражданите не са подкрепили. Т.е. самият той прави това, в което обвинява политиците. Например в момента има предложения да се въведе 50% мажоритарна и 50% пропорционална система. Но “сакън”, казват Слави и Тошко – подменя се вотът.

А те самите защо го подменят?

Да ви обясня защо – защото са абсолютни глупаци и малоумници. Формулирали са така въпроса, че да се гласува за нещо, което е невъзможно. Направили са го от глупост и неразбиране. Система с абсолютно мнозинство в 2 тура не може да функционира, освен в някакъв вид тоталитарна държава. Т.е. държава, в която те подкарват с ръжена към секциите и никой няма право да откаже да гласува. Тогава активността е 100% и може да се достигне желаното мнозинство. В стандартна демокрация често активността е дори под 50%, т.е. ще излезе, че дори теоретично няма как някой да бъде избран.

При нас активността е средно 55-60%. Т.е. излиза, че някой трябва да събере 85-90% от отишлите до урните, за да стане депутат (това биха били над 50% от имащите право на глас). Естествено, подобно нещо е невъзможно.

Т.е. Слави и плиткоумния му екип от сценаристи са прокарали на референдум избирателна система, която не съществува. И сега, правейки се на принципни, предлагат друга система, и отменяйки народния вот, оплюват политиците, че искат да отменят народния вот. / ГН

loading...
Слави и Тошко подменят референдума... Прокарват си нещо, което не е гласувано... by

Последни от България

Отиди Горе