Слънцето ще нанесе удар по Земята през 2050 г.

в Любопитно

На Земята скоро ще излязат от строя  електронните устройства заради излъчване на Слънцето – това заключение са направили геофизици от  Великобритания и Съединените щати.

Учените прогнозират, че кьм 2050 [. слънчевата активност ще се понижи до ЗОО-годишен минимум, в резултат на което ще се съкрати с около една трета хелиосферата на звездата своеобразна защитна обвивка, която ограничава нейното магнитно поле.

Свиването на  хелиосферата ще доведе до взрив на  високоенергийни частици от Слънцето, които ще се разпространят в цялата Слънчева система, и които могат да повредят електронните системи на Земята.

”Хелиосферата, която защитава нашата планета от вредното космическо излъчване, отслабва от 50-те години на ХХ век. Ако намаляването на слънчевата активност продължи със същата скорост, промените на Земята ще започнат да се случват в следващите десетилетия, “ – счита професор Майк Локууд от Университета в Рединг.

Чисто външните промени на Слънцето ще могат да се видят по миграцията на полярните сияния. От умерените области те ще се движат към полюсите на Земята.

“Магнитното поле на Земята отклонява част от тези излъчвания, но неравномерно – високите географски ширини са по-уязвими, тъй като полето е по-слабо там,” – отбелязва Локууд.

Увеличаването на дозата с космическа радиация може да доведе до увеличаване на броя на луничките и рак на кожата. Песимистичната  прогноза предсказва  катастрофа на Земята заради срив на електрическите и компютърни системи. / НЕПОЗНАТО

 *Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

loading...
Слънцето ще нанесе удар по Земята през 2050 г. by

Последни от Любопитно

Отиди Горе