Скоро джихадистите в Сирия ще получат нова партида оръжия… От България

в България
На 13 ноември, турският блогер Йорюк Ъшък фиксирал преминаването на кораб с оръжие от България за Саудитска Арабия през пролива Босфор. Той фотографирал натовареният с контейнери датски товарен съд, съпровождан от катер на турската брегова охрана.
1479136594-aaaa-karina-danitsa-bosfor

„Корабът Karina Danica под датски флаг преминава Босфора, отправяйки се за Джеда. Вероятно той превозва малки въоръжения от Бургас за Йемен” – написал в Twitter турският блогер. Руското интернет-издание EADaily обаче установило, че товарът е за „умерената опозиция” в Сирия.

Специализираният портал за морска навигация Marine Traffic е категоричен, че Karina Danica действително е отпътувал от Бургас за Джеда. Корабът може да приеме на борда си 1,3 хиляди тона товари и принадлежи на датската компания H. Folmer & Co.

Доставката на тези оръжия се осъществява по държавна програма на САЩ с бюджетни средства. Един от основните партньори на американците са „Вазовски машиностроителни заводи” (VMZ), където се произвеждат най-различни въоръжения: от артилерийски снаряди до преносими зенитно-ракетни комплекси. За легална продажба на българско оръжие за „умерената опозиция” БЛИЦ е писал не веднъж.

Сега датския кораб е преминал Дарданелите и по данни на Marine Traffic вече се намира в Егейско море. По пътя към Саудитска Арабия при приближаването на входа на Суецкия канал ще се намира само на 500 км от руската морска групировка. Сигурно е, че след няколко седмици оръжието ще премине през Турция и ще достигне „умерената опозиция” в Сирия, състояща се от джихадистки групировки.

Според EADaily, американските поръчки за оръжие за Сирия и Ирак сериозно подобрили положението на българските ВМЗ. Ако през миналата година заводите са продали оръжие за $14 млн., то в тази – за $170 млн. Работниците се увеличили до 4100 души, а средната работна заплата достигнала $530 За това съобщи официалния сайт на ВМЗ четири дни след посещение на предприятието от министъра на икономиката Божидар Лукарски. (Напомняме, че България е най-бедната страна в ЕС.)

Докато в Близкия Изток се водят войни, оръжието ще остане една от изгодните оферти за българския експорт и българите, съдейки по всичко, не възнамеряват да се спират.

Както съобщава сайтът на ВМЗ, през септември е въведена нова високотехнологична линия, а през ноември е обявен търг за проектиране и строителство на нова механична линия. Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че през 2017 и 2018 г. ВМЗ ще увеличат продажбите и асортимента на оръжията.

БЛИЦ уточнява, че оръжията се експортират за Саудитска Арабия съвсем законно, макар да е всеизвестно, че те изобщо не са нужни на Риад. Русия не прави опити да прекрати заобиколно доставяното оръжие за Сирия, защото ще срещне съпротивата на САЩ. Ако пък България се откаже да е контрагент на САЩ, Сърбия и Чехия веднага ще запълнят празнината. / БЛИЦ


България въоръжава терористите от „Ислямска държава“ и други джихадистки групировки


Джихадисти стрелят с ракети от ВМЗ-Сопот (ВИДЕО)


Организират ли САЩ втори Афганистан в Сирия с оръжия от Източна Европа?!


Как ИДИЛ получава немско оръжие ( през България)


Д-р Мохд Абуаси: България изнесе над 500 тона оръжие за “Ислямска държава”


България замесена в доставки на оръжие за сирийската опозиция


НАТО тайно въоръжава “ИДИЛ“ в Сирия, с оръжие от България!


loading...
Скоро джихадистите в Сирия ще получат нова партида оръжия... От България by

Последни от България

Отиди Горе