СКАНДАЛНО! Трафикант на бежанци спечели обществена поръчка да вози мигранти

в Некатегоризирани

Обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на Главна дирекция „Гранична полиция“ за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната, предаде Дарик.

Договорът за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов на 8 август тази година.

42 дни по-рано, когато е течала процедурата за избор на изпълнителя на обществената поръчка, управителят на фирма „Еделвайс 0707“ 34-годишният Григор Тошков Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, е спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево. Григоров управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, до един – без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Шофьорът е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест. Григоров е присъствал на заседания на комисията – представители на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Проверка в Търговския регистър установи, че на 21 юли, докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Стоянов, 56 г.. Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание, изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

От прокуратурата в Царево коментираха пред Дарик радио, че след подписването на обществената поръчка,  Григоров съвсем законно ще може да осъществява дейността, за която е обвинен.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установи, че фирма „Еделвайс 0707“ е избрана от комисията на Главна дирекция „Гранична полиция“, защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС.

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижа, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.

Източник: Епицентър.бг