СКАНДАЛНО! Ердоган посегна на Варна и Кърджали! Иска референдум за присъединяването на Солун, Кипър и Егейските о-ви към Турция

в България

Нови провокативни изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха чути на откриване на учебната година в град Ризе. Той поиска референдум за присъединяването на Солун, Кипър и островите в Егейско море към Турция, основавайки се на „някои историци“, според които тези райони са на границата на националния договор, пише „Български новини“, цитира ПИК.

„Турция е не само в Турция“, твърди държавникът и продължава: “ 79-те милиона граждани, носят отговорност по отношение на стотици милиони наши братя в географски области, с които имаме исторически и културни връзки. В този контекст, Ердоган говори за „Западна Тракия“. „Това е и задължение, и право на Турция, да се интересува от Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна и други“ ,заяви държавният глава.

Според него, през 1920 г. тогавашният турски парламент приема решение за „национален договор“, очертаващ сегашните граници и въз основа на това решение граничните райони на османската държава, следва да бъдат установени в съответствие с желанието, изразено чрез референдум на местните жители. Според Ердоган, критерият е афинитетът по отношение на религия и националност, и че правният статут на Западна Тракия трябва да бъде дефиниран от свободен референдум в региона.

Турският президент заяви, че някои историци смятат, че границите на националният договор включват също и Кипър, Алепо, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море. / SOSНовини

Думи на Ердоган за турците в Тракия разтревожиха Гърция

Гръцкото външно министерство предупреди турския президент Ердоган да уважава международните споразумения.

Повод за предупреждението са думите на турския държавен глава, че Анкара „не може да игнорира“ своите сънародници в Западна Тракия, Кипър и Крим. Според гръцкото министерство изказването може да подкопае регионалната стабилност, предаде в. „Катимерини“, цитиран от „Фокус“.

По време на реч в университета на негово има в град Ризе за кампанията по освобождението на Мосул, Ердоган заяви, че „не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим“, и че „Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър, Крим и където и да е“.

Гръцкото правителство вижда в думите му неоосмански наратив*, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.

„Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност“, пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.

„Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, пише още там.

Според министерството е необходимо държавниците да проявят „отговорност и да се разграничат от ревизионизма“, както е постановено от международното право и споразумения.

Политическите партии в Гърция също реагираха. Депутатът консерватор Дора Бакоянис заяви, че, ако Турция продължава да „разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи“.

Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като „националистичен делириум“, докато от партия „Потами“ заявиха, че е време за Европа, не само за Гърция, да призове турския президент към ред.

При друга своя реч наскоро Реджеп Ердоган също предизвика недоволство в Атина, след като намекна, че Анкара е „подарила“ средиземноморски острови на Гърция с Договора от Лозана.

Преди три години турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също предизвика чрез изказване за Тракия остра реакция на Гърция и България.

„Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево…. Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“, заяви тогава Ердоган по време на предизборна обиколка в района на Одрин. / Dnes.dir.bg  / *наратив – в най-общ  смисъл терминът означава история, разказ

Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира

„Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“, казал Ердоган

Провокативни изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган разбуниха духовете в Гърция и накараха гръцкото външно министерство да предупреди Ердоган да уважава международните споразумения.

Оказва се обаче, че правителствени представители и опозиционните партии в Атина, които реагираха остро на думите на турския държавен глава, са били изгубени в превода за няколко часа.

По-късно стана ясно, че изявленията на Ердоган за Западна Тракия са били предадени неправилно от агенция АНА-МПА.

В първоначалната дописка на агенцията от Истанбул се е казвало, че Ердоган е говорил в събота на среща на евразиатския ислямски съвет, където обявил, че „Турция не е само Турция…Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки

Той споменал и за „Западна Тракия“, като припомнил, че според т.нар.„Национален договор“ от 1920 г. (приет от кемалистите, а също и от османските турци) юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района“.

Според същата дописка Ердоган бил казал, че „някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Няколко часа по-късно гръцката агенция е пуснала коригиран текст на дописката, като е потвърдила, че „изявленията на Ердоган за „Националния договор“ са били предадени неправилно по невнимание“.

В последвала нова дописка агенцията цитира електронното издание на в. „Сабах“ за съдържанието на „Националния договор“, като в частта за Западна Тракия се посочва:

„И юридическият статут на Западна Тракия за мира, който ще се установи с Турция, ще трябва да бъде определен по подходящ начин в резултат на свободно проведен референдум.

Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Гръцкото правителство реагира незабавно и видя в думите на Ердоган неоосмански наратив и иредентизъм, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.

„Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност“, пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.

„Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, пише още там. Според министерството е необходимо държавниците да проявят „отговорност и да се разграничат от ревизионизма“, както е постановено от международното право и споразумения.

Политическите партии в Гърция също реагираха. Депутатът консерватор Дора Бакоянис заяви, че, ако Турция продължава да „разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи“.

Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като „националистичен делириум“, докато от партия „Потами“ заявиха, че „е време за Европа, не само за Гърция, да призове турския президент към ред.

Въпреки възникналото разминаване, гръцките вестници коментират и днес казаното от Ердоган. „Ердоган…без граници“, пише в. „Етнос“, изтъквайки, че турският президент претендира за сфери на влияние на три континента – от Русия до Босна и от Либия до Ирак.

„Ердоган провокира за Тракия и Солун“, допълва в. „Елефтерос типос“, подчертавайки, че „турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия“.

В. „Катимерини“ представя изявленията като „неоосмански мечти на Ердоган“.

Източник: БТА, Агенция „Фокус“ Редактор: Надежда Неменскиvesti.bg

Свързани публикации:

Сценарий: България вече е разпределена! Пиринският край става част от Евромакедония с център Солун


Планът „Зелен диамант“


Предсказанията на Слава Севрюкова: турция ще откъсне земя от България


 

Последни от България

Отиди Горе