Сирийският залък за Израел

в Свят

По времето на сирийската война Израел декларира пълен неутралитет, но всъщност оказва постоянна поддръжка на терористичните формирования, които действат в Сирия.

Граничните със Сирия територии, подконтролни на еврейската държава, включително и окупираните Голански възвишения, са превърнати от евреите в базов район за терористите. Там те се укриват от преследването на контратерористичните сили и натрупват сили за пробив в Сирия. Известно е, че ЦАХАЛ осигурява “коридорите” за пробивите, в случай на необходимост осъществява огневи натиск срещу правителствените войски на Сирия. Израелската авиация нанася бомбени удари срещу сирийски обекти и фактически осигурява въздушното прикритие на бандите ислямисти.

Освен това терористи се лекуват в израелски военни болници, сирийците неведнъж са изземали и унищожавали израелско оръжие и техника, получено направо от складовете на ЦАХАЛ.

Разузнаването на Сирийската армия разполага с данни за действия на израелски специални части на страната на терористите, и то не само като инструктори или специалисти за свръзки, но и като авионасочвачи и диверсанти. Израел разполга със специални части, чиито агенти са специално обучени да се маскират като араби или са сформирани от етнически араби-регенерати.

След като в Сирия е прехвърлен руският контингент, Израел намалява активността си. Тел Авив се старае всячески да покаже своето доброжелателно отношение към Русия и нейните действия. Израел се стреми руската общественост да го възприеме едва ли не като съюзник.

Но днес Израел отново се захваща за старото. СМИ, които се позовават на източник от специалната служба Сирийската арабска армия, съобщава, че на 26 октомври 2016 г., около 16 часа, група терористи пресекли сирийско-израелската граница в района на населения пункт Джубат ел Хашаб, на около 60 км югозападно от Дамаск. Този акт се осъществявал с посредничеството на ЦАХАЛ – израелската отбранителна армия.

Специалните служби на Сирия отдавна водят скрито наблюдение на пресичащите границата на страната въоръжени формирования.

За ролята на Израел в сирийската касапница говори и фактът, че в провинцията Ел Кунейтра, на границата с Израел, възниква анклавът на бандитските формирования “Джейш Халид ибн Ал Валид”, дъщерна структура на Ислямска държава. Тази групировка е блокирана от сирийските войски. Тези въоръжени формирования може би поддържат воюващите в провинцията терористи. Източникът от Сирийската арабска армия не изключва вероятността Тел Авив целенасочено да прехвърля диверсионно-разузнавателни групи на ЦАХАЛ в навечерието на военната си операция в югозападна Сирия.

Окупираните от Израел Голандски възвишения се превърнаха в житница за еврейската държава, откъдето постъпва почти една трета от питейната вода, която употребяват евреите. Тел Авив не скрива своето силно желание да анексира провинцията Ел Кунейтра и вероятно близките до нея райони.

Вероятно окупацията на северните райони на Сирия от турските войски Тел Авив оценява като “покана” за разделянето на “сирийската баница” и сега бърза да отхапе най-лакомото парче, използвайки за това поддържаните от него терористи като авангард. / Издателство “Распер”

Сирийският залък за Израел by

Последни от Свят

Отиди Горе