Сирийските “Бели каски“: Реалност и фикция – преоблечените съучастници на тероризма

в ПО СВЕТА

Млад мъж с бяла каска и отличителен жълто-син знак на ръката, в течение на четири часа рови из обломките на разрушена сграда в провинция Идлиб, северозападна Сирия.
Най-накрая вижда това, което търси: бебенце. Той го отнася в линейката, така сякаш е негово.

Ето така, западните СМИ показват доброволците от сирийската гражданска отбрана, по-известни като « Бели каски» . Но как все пак стоят нещата в действителност?

За никого не е тайна, че от началото на Сирийската криза през 2011 година, бяха създадени десетки НПО.

Като правило, тези организации носят звучни названия и отстояват правата и свободите на сирийците, осигурявайки при това хуманитарна помощ.

През 2012 година в списъка на тези организации беше включена Сирийската гражданска отбрана.

Тя е основана от бившия офицер на британското разузнаване и специалист по сигурност Джейсъмли Мейзър, участвал в различни конфликти по целия свят, включително Ирак, Ливан и Палестина.

След няколко години, Сирийската гражданска отбрана от обществена организация, се превръща в структура със собствена униформа, символика и даже автомобили. Из цяла Цирия са разположени 119-те й централи : в Алепо, Идлиб, Латакия, Хомс, Хама, Дамаск. През 2016 година даже се предприема опит « Белите каски» да бъдат издигнати за Нобелова награда за мир.

Въпреки това, малко са онези, които помнят, че доброволците на « Белите каски» , се появяват именно в районите, окупирани от опозицията, и отказват да пускат там представителите на Червения Полумесец и Червения Кръст.

« Каксите» продължават да настояват, че организацията им е безпристрастна хуманитарна организация, без каквато й да е официална вярност към политически партии или групите военни.

И в същото време, получават огромни пожертвования от различни правителства Великобритания, Германия, Дания и Холандия.

Но най-големият им дарител — е Агенцията по международно развитие на САЩ (USAID), което извършва финансирания на различни НПО по целия свят. През април 2016 година, прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер потвърждава, че от 2013 година насам, на » Каските» са били предоставени 23 милиона долара.

Очевидно е, че Сирийската гражданска отбрана, получаваща такива пожертвования, трябва да прокарва интересите на тези страни, които влагат в нея.

Като такъв ярък пример, може да послужи нападението на хуманитарния конвой на ООН в Алепо на 19 септември.

Доброволците на « Белите каски « се появяват « случайно» първи на мястото на произшествието, за да съобщят за нападението, и тутакси обвиняват сирийската и руската авиация.

Доброволците уж намират няколко части от авиобомбите и били видели сирийски въртолети. Тази информация се споменава в Сирийския наблюдателен пункт по правата на човека, който се намира в Лондон. След което, правителството на САЩ прави извод, основан на така наречения доклад изготвен от сирийската НПО.

Прави впечатление фактът, че хуманитарните активисти се оказват в района контролиран от терористичната групировка Джебхат ан-Нусра. Но, ако се копне по-дълбоко — то всичко става ясно.

Британският експерт по Близкия Изток Ванеса Билей твърди, че « Белите Каски» подготвят почва за военно нахлуване на САЩ и съюзниците им, като сътрудничат с различни терористични групировки.

По нейни думи, организацията осъществява дейността си в районите, контролирани от Джебхат-ан-Нусра, и не само, че игнорира престъпленията, извършвани от терористите, но и се опитва да създаде благоприятен имидж за тях в средствата за масова информация.

Като пример, за още едно доказателство за връзките между « Каските» и терористите, може да послужи това, че на 20 април ръководителят на организацията Раед Салех получава отказ за влизане в САЩ, където е трябвало да получи награда от InterAction- съюз на агенциите по оказване на помощи. Според официалната версия, срока на визата му е изтекъл, но Ню Йорк Таймс предполага, че е бил заподозрян в тероризъм.

Освен това, голяма част от активистите на « Белите Каски» се оказват членове на въоръжени групи. Съществуват редица доказателства за симпатиите им не само към опозицията, но и към терористите.

« Каските» обичат да споделят снимки и коментари вTwitter и Facebook, показвайки, какви хора в действителност работят в така наречената гражданска отбрана.

Става ясно, че белите « Белите Каски» — са не само хуманитарна организация, но и прикритие използвано за подкрепа на бойците от различни терористични групировки. Освен това, « Каските» могат да се използват и за разпространението на необходимата фейкова информация: в своите туитъри активистите от гражданската отбрана постоянно публикуват снимки от бомбардировки на болници, училища и джамии, представяйки ги за дело на сирийските ВВС и съюзниците им.

След което, идва ред на наблюдателния пункт по правата на човека и редица западни СМИ.

Въпреки това, обаче опитните журналисти поставят под съмнение правдивостта на информацията представяна от « Белите Каски».

Независимият италиански журналист Маринел Кореджо изяснява, че нито един обект от структурата им, нито една медицинска организация никога не е указвала, че който и да е обект от структурата им, е пострадал вследствие на Сирийски или Руски бомбардировки. Нито една от сградите, повредена или разрушена от бомбардировките, няма необходимите идентификационни признаци.

Италианските изследователи стигат до извода, че тези сгради, разположени до групите на бойците, са всъщност полеви болници на терористите, и нямата нищо общо с държавните системи на здравеопазване или пък с международни организации, като Червения Кръст.

Очевидно е, че сирийската гражданска отбрана не преследва целите, които и поставят нейните ръководители. « Каските» не само оказват хуманитарна помощ, те сътрудничат с терористичните групировки.

Очевидно е, и че предоставената информация от « Каските» за нападението на конвоя на ООН недалеч от Алепо, и други престъпления, за които се твърди, че са извършени от сирийските ВВС и техните съюзници, е доста съмнителна. Разследването, което планира да започне ООН трябва да се основава не на твърденията на « Каските», а на обективна информация, представяща всички страни в конфликта.

По такъв начин, създаденият образ от западните медии на спасители с бели каски изчезва и се открива реалността: хората носещи униформи на хуманитарна организация, всъщност подкрепят терористите.