Щрахе – Червената линия е достигната

в Свят

Интервю на лидера на Австрийската Партия на Свободата, Хайнц Кристиан Щрахе в поредицата „ Летни интервюта“, провеждани от издателя на Австрия24 Вернер Шимер, 31.07.2016.

Какви мерки за незабавна борба с тероризма бихте предприели ако бяхте канцлер ?

Това, което е необходимо веднага е да се спре безотговорната и безразборна имиграционна политика и най-накрая да се осигурят последователно сигурността на границите , регистрациите , пръстовите отпечатъци , но и да се екстрадират хора, които нямат право на престой по силата на Женевската конвенция.

Това се случва и сега. Какво ще направите срещу непосредствената заплаха ?

Винаги съм твърдял, че не можем да си позволим съществуването на паралелни общества. А даже и да ги подкрепяме, както в случая с виенските детски градини, където образованието на децата беше засегнато от радикален ислямизъм . Не трябва да се изненадваме, когато от тези паралелни общества излизат тийнейджъри, които след това се присъединяват към Ислямска държава. Затова ще е необходимо да увеличим служителите на полицията и армията . Помислете : През 2000 г. имахме 5000 планови места повече. Тези места трябва да запълним отново. Не можем само да наблюдаваме молитвените храмове, където се проповядва радикален ислям, където се насърчава свещена война, но трябва и да ги затворим . Трябва да затваряме радикални ислямисти в отделни затвори, така че те да не продължават да радикализират други затворници. И трябва с последователност да екстрадираме от страната неправомерно опитващите се да спечелят свещеното право на убежище.

Значи последователност при екстрадирането ?

Радвам се, че най-накрая се реализира едно мое предложение, за което бях критикуван в продължение на години , а именно екстрадирането да се извършва вместо с редовни полети или частни самолети, със самолети Херкулес . Това е по-евтино , по-ефективно и по-безопасно . Много от имигрантите, след края на процедурата за предоставяне на убежище, изпадат в нелегалност и тук се прави твърде малко за да се открият отново изчезналите, трябва. По примера на Швейцария, тези хора да бъдат държани в арест до окончателното им екстрадиране от страната.

Австрия така или иначе не се справя успешно с екстрадирането на всички…

Вие знаете, че в Щайермарк (Щирия) е създаден отделен център за настаняване на хора, които предстои да бъдат екстрадирани . За какво се инвестираха там три милиона ? Сега стана ясно, че той изобщо не е в употреба. В момента е напълно празен! Отново едно от нещата, за които много хора се ядосват и то с право.

Как трябва да се държат Австрия и ЕС към Турция ?

Нужно е незабавното спиране на преговорите за присъединяване и плащанията на милиарди, а най- накрая и въвеждането на санкции. Ако лицемерната политика на ЕС смята за “червена линия” само обявеното от Ердоган въвеждане на смъртното наказание, това е чист цинизъм. Червената линия е отдавна е премината. Ние наблюдаваме задържането и уволняването на 60.000 човека, невероятното ограничаване на свободата на пресата, едни тълпи, които линчуват, и война срещу кюрдите в собствената си страна. Има толкова много неща, които не са в съответствие с демократичната политика на Европа, че трябва да има санкции. Но, ЕС е твърде лицемерен. Напълно безсмислено налагане на санкции срещу Русия, но когато става въпрос за Турция отвръщат поглед. Трябва да се увеличи натиска, за да се осигурят там отново демократични правила. Този преврат прави наистина впечатление на контролирано фалшив преврат с цел окончателното премахване на всякаква опозиция. Това напомня почти на пожара на Райхстага.

Какво може да очаква Австрия с един син президент и син канцлер ?

Tози въпрос не стои. Факт е, че ние живеем в една червена република, и че политическата система е доминирана от червено, зелено и черно. А един президент Хофер би бил гаранция , че тази система ще бъде разбита.

… и тогава трябва да спечелите само на следващите избори …

Ако президентът се казва Хофер, означава, че най-голямата сила е спечелила. Но това не означава, че ние ще си намерим партньор . Защото тогава другите партии с техните , да кажем 68 процента , ще се обединят с всички сили да предотвратят един канцлер Щрахе.

Можете ли да си представите да приложите тогава варианта на Хайдер: Вие се отказвате от канцлерската позиция и я предлагате на, да спекулираме например на Ханспетер Доскоцил (министър на отбраната, бел.прев.) ?

Това би било абсурдно . Тази историческа грешка на Йорг Хайдер аз никога няма да повторя . Мога да си представя да спечеля отлични надпартийни хора за правителството , но ако спечеля изборите , аз никога няма да се откажа от канцлерското място .

Но Доскоцил би бил един възможен партньор ?

Смятам , че той има смелост и характер и върши добра работа . Той не е повлиян от този тъп рефлекс да отхвърля всички предложения , само защото те идват от АПС.

С него по-добре ли можете да работите, отколкото с Курц (Себастиан Курц, министър на външните работи, бел.прев.) ?

И в двете партии има личности , в които забелязвам развитие. Радвам се, че външният министър, който преди една година беше въодушевен от културата на „добре дошли”, сега споделя моите позиции . Това показва каква политическа сила имам вече в Aвстрия.

Забелязвате ли такъв потенциал за развитие и при сегашния Бундесканцлер Керн? Имахте вечен задълбочен разговор с него ?

За сега не мога да забележа промяна в курса. Той се позиционира в някои области още по-ляво и от Файман . Според мен, той е симптом на факта, че социалната демокрация има проблем със себе си , и този симптом не може да се преодолее със смяна на декорацията на витрината.

Заключителен въпрос : Ревнувате ли от Хофер ? Мнозина казват дори , че той е по-добрият Щрахе …

Аз съм щастлив с това, че съм най-успешният лидер в историята на АПС и че в лицето на Норберт Хофер имам най-добрия приятел и заместник . Допълваме се перфектно. Да ревнуват трябва другите партии , които не разполагат с такива личности . Това показва колко широко е позиционирана АПС.

Източник: oe24, 31.07.2016
Превод: Мирослава Димитрова Козлеков

loading...
Щрахе - Червената линия е достигната by

Последни от Свят

Отиди Горе