Шок в БСП от фонотеката на Гергов

в България

Лидерката на партията Корнелия Нинова вероятно не е единствената, която е била записана тайно от собственика на ЦУМ и Пловдивския панаир

Корнелия Нинова съвсем не е единственият политик от БСП, който е бил записан тайно от съпартиеца си Георги Гергов, докато разговаря с него. На заседание на Националния съвет на партията днес собственикът на ЦУМ и на Пловдивския панаир открито заплашил Нинова, че ще пусне из медиите записи от техни разговори и договорки.

Членове на партийното ръководство са категорични, че не за първи път Гергов шантажира другарите си с подобни закани. Сред жертвите на „бръмбарите“ му е и цял бивш шеф на разузнаването – настоящият член на ИБ на БСП Бриго Аспарухов.

На 9 август миналата година, когато партията се тресеше от скандал, свързан с номинациите за президентските избори, пловдивският бизнесмен съобщил пред Изпълнителното бюро, че колегата му е идвал при него да търси подкрепа за кандидатурата на Мая Манолова. Както „Барикада“ единствена съобщи тогава, Гергов казал на Аспарухов, че ако е загубил памет за разговора, може да му го припомни като пусне запис.

На днешния пленум на „Позитано“ Гергов подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП под натиск на лидерката на партията заради посредническата си роля в скандална среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, за която стана ясно, че се е състояла по негова инициатива в собствения му кабинет в ЦУМ. Гергов смята, че не е извършил нищо нередно като е пил кафе в офиса си, но Нинова е категорична, че политическо лице няма право да участва в подобни срещи.

Според участници в заседанието, Гергов е разказал как още преди два месеца е подал оставка от ИБ, но Нинова през сълзи го молила да остане. Лидерката на БСП обаче контрирала, че никакви сълзи не е имало, просто бизнесменът поискал да стане зам.-председател на партията, а тя му отказала. В отговор Гергов заявил пред пленума, че е имал обещание от Нинова за този пост и може да го докаже като пусне в медии запис от свой разговор с нея. Той дал да се разбере, че записът датира от конгреса на БСП, на който беше кандидат за лидер, а на балотажа подкрепи настоящата председателка.

На миналогодишния форум Нинова победи инфарктно Михаил Миков. „Няма да правя договорки зад тази завеса. Аз не съм избиран от Гергов и може би това е бил шансът ми“, заяви тогава Миков в последната си председателска реч, в която поиска подкрепа от залата малко преди да започне гласуването. А Гергов не му остави никакъв шанс с думите: „То, като гледам, мачът е свирен”.

Че коалицията от различни лобита, наложила Нинова, се разпада, станало ясно и на днешния пленум, на който Гергов обвинил Румен Овчаров, че дърпа конците в партията и иска „чадър за себе си“. „Забелязах лицата на няколко високопоставени другари, след като чуха думата „запис“. Определено не излъчваха спокойствие“, сподели пред „Барикада“ участник в заседанието. Социалисти подозират, че Гергов има богата фонотека и вероятно отдавна записва всички свои политико-делови срещи. На излизане от „Позитано“ 20 самият той отново напомни, че благодарение на неговите гласове Нинова е оглавила БСП.

След оставката си от Изпълнителното бюро Гергов остава член на Националния съвет и областен партиен председател в Пловдив. Въпреки че БСП загуби последните парламентарни избори, бизнесменът не може да се оплаче от отношенията си с управляващите, доказателство за което са поредните игри с акциите на панаира.

Освен „случая Гергов“, в БСП са обсъдили днес и законодателния пакет на омбудсмана Мая Манолова срещу „модерното робство“. В отговор на настояване от Михаил Миков, Корнелия Нинова е обещала депутати от БСП да подкрепят предложенията като ги внесат в пленарна зала. Първоначалното им намерение беше да инициират анкетна комисия.

baricada.org

loading...
Шок в БСП от фонотеката на Гергов by

Последни от България

Отиди Горе