Шизофренията ГЕРБ

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Бойко Борисов едно говори, друго прави, а народът ръкопляска заради сериозни проблеми в дългосрочната си памет и пълна липса на критичност, което някои наричат овчедушие

ГЕРБ е управляваща партия, чийто профил е да няма профил и ясна посока на политическо говорене и правене, защото лидерите й са наясно, че масово народът има сериозен проблем с дългосрочната памет и липсата на критичност, което някои наричат овчедушие. Шизофренията (дезорганизираното говорене и мислене, според етимологията на заболяването) в поведението на премиера Бойко Борисов, лидер на Граждани за европейско развитие на България, вече не е новина – хората свикнаха главният кормчия да променя курса накъдето му скимне, при това често в пълно отрицание на предишната посока.

Един от последните примери за „едно говори, друго прави“ на премиера лъсна покрай дискусиите „за“ или „против“ задължителното гласуване.

На 7 юни 2014 г. Бойко Борисов написа на стената си във фейсбук:

ГЕРБ винаги е подкрепяла задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване.

Почти две години по-късно, на 13 март 2016 г., премиерът втори мандат обаче промени мнението си на 180 градуса:

Неслучайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят“, каза пред журналисти министър-председателят след провелия се форум „Предприемачеството – двигател за развитие на България“.

На 22 април 2016 г. премиерът додаде:

Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в това гласуване в парламента. Аз винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то мина в референдум и трябваше да се промени Изборния кодекс“, обясни държавник №1 на България.

Да, той винаги е казвал, че е против задължителното гласуване, винаги този месец. Преди това винаги беше казвал, че партията му ГЕРБ „винаги е подкрепяла задължителното гласуване“… Ама кой да помни, мат’рялът си е лош, до какъвто извод министър-председателят сам достигна.

Друго отрицание на собствените си думи и заявления откриваме при обещанието на Борисов да се справи с корумпираните в ГЕРБ и въобще в държавата.

На 22 март 2016 г. мнението му е следното:

„В България корупция по високите етажи на властта няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици“. Тези и други басни и небивалици наговори Бойко Борисов в интервю по една от телевизиите.

На 17 април 2016 г. обаче изведнъж корумпирани се появиха дори в ГЕРБ:

Ако докопам някой от вас (в корупция, б.ред.) – милост няма. И вие го знаете. Подготвил съм доста изненади, много внимавайте“. Това бяха само две от заканите му на Националната среща на ГЕРБ, на която участваха министри, депутати и представители на местната власт.

Примери за такова лековато премиерско говорене, което разчита само на пълното доверие на слушателите – дал Бог. Народният гений му е дал име – фурнаджийска лопата. А медицината – шизофрения. / BIG5