Шест милиона без работа до 2025

в Свят

Предупрежденията на известни личности от света на високите технологии за задаваща се заплаха от това роботите да вземат работните места на хората се засилват по-често. Изследване на американци обаче показва, че роботите отдавна отнемат работата на своите топлокръвни събратя. 67 000 човека са останали без работа в Щатите, именно заради включването на роботи в предприятията, в които работят, предава IBTimes. Наблюдението е за периода 1997 – 2007 г.

Изследването Robots and Jobs: Evidence from US Labor Markets е дело на Националното бюро за икономически изследвания (National Bureau of Economic Research, NBER) и показва, че всеки робот отнема средно по 6.2 работни позиции. Освен това, възнагражденията на работниците във фабриките, където биват инсталирани индустриални роботи също бележат лек спад (с по 0.25% и 0.50% на 1000 работника). Прогнозите на авторите на изследването са, че до 2025 г. автоматизацията може да отнеме от 3.3 до 6.1 млн. работни места в САЩ. Но нещата изглеждат тревожно не само в Щатите. IBTimes припомня наскоро публикуван доклад на PricewaterhouseCooper, според който в следващите 15 години 30% от заетите в Обединеното кралство може да загубят работата си. За САЩ това число е 38%, за Германия 35%, а за Япония – 21%.

Транспортните услуги, производството и продажбите на дребно и едро са секторите, които са най-застрашени от задаващата се опасност, докато образованието, доставянето на социални услуги и здравеопазването може да останат почти незасегнати. Причините за това са лесноразбираеми, коментира Джон Хоуксуърт от PricewaterhouseCooper. Споменатата първа група е уязвима, понеже тук се включва извършването на ръчни и рутинни действия, които могат да бъдат автоматизирани, за разлика от социалните умения, които по-трудно могат да бъдат автоматизирани. Мъжете, особено тези с по-ниско образование са далеч по-застрашени, отколкото жените.

От Методи Дамянов в Кaldata.com

Доклад на ООН: Роботите ще заменят две трети от работниците

ООН: Роботите ще заменят две трети от работниците

Шест милиона без работа до 2025 by

Последни от Свят

Отиди Горе