Северна Корея с нов опит за изстрелване на балистична ракета, руската ПВО е в състояние на повишена боеготовност

в Свят

Руската ПВО е в повишена боеготовност след ракетния изстрел на КНДР

Руската противовъздушна отбрана в Далечния Изток е в състояние на повишена боеготовност във връзка новия опит за изстрелване на балистична ракета от Северна Корея, съобщи председателят на Комисията по отбрана и безопасност на Съвета на федерацията Виктор Озеров за РИА “Новости”.

“Русия изключително внимателно следи какво се случва в КНДР. Противовъздушната отбрана на РФ в Далечния Изток е в състояние на повишена бойна готовност. Ние контролираме въздушното пространство в зоната на отговорност на руските военновъздушни сили”, каза сенаторът.

По негови думи Русия е наясно, че не е цел на севернокорейските ракети. “Но от друга страна, техниката си е техника, и нашите военни правят всичко по силите си, в случай на извънредна ситуация, за да не допуснат случаен ракетен удар на територията на Русия”, заяви Озеров.

В събота (29 април) севернокорейски военни съобщиха, че КНДР е извършила нов (трети в рамките на месец) ракетен пуск североизточно от района Пукчхан, провинция Пхенян-Намдо. Японските власти съобщиха, че ракетата се е взривила непосредствено след изстрела и е паднала на територията на Северна Корея.  Според японския канал NHK, който се позовава на източници от дипломатическите кръгове, действията на Северна Корея са “в чест” на 100-те дни от управлението на Тръмп, цитират от агенцията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че изстрелването на ракетата е неуважително към Китай. Освен това, както съобщиха американски медии, Вашингтон може да усили санкциите против Пхенян.

Руски дневник

 

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Тръмп вади САЩ от НАТО?

Поляците стават основна защита срещу «руската агресия»… Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Отиди Горе