Сензационно: Бивш командващ от НАТО стои зад метежа в Турция – Джон Кемпбъл с помощта на ЦРУ финансирал през банка в Нигерия с близо 2 милиарда долара заговорниците, твърди турското издание

в ПО СВЕТА

Бивш командваш войските на НАТО стои зад проваления заговор срещу Ердоган, пише в.Yeni Safak. Става дума за Джон Кемпбъл, бивш командващ войските на НАТО в Афганистан. Именно той, твърди изданието, като се позовава на източници в следствието, е сочен като един от главните вдъхновители на неуспешния опит за военен преврат.

59-годишният генерал е бил „едно от първите лица, което е организирало и ръководело войниците при опита за преврат в Турция“, отбелязва изданието, което е известно с подкрепата си за политиката на президента Ердоган.

По данни на Yeni Safak, Кемпбъл „с помощта на ЦРУ е успял да превърти сделки за повече от 2 милиарда долара през UBA Bank в Нигерия. Всичките тези пари били насочени за подкрепа на привържениците на преврата“.

Според вестника, „милиони долари са били преведи от Нигерия в Турция от група сътрудници на ЦРУ. Парите били използвани, за да бъде убеден висшия генералитет да застане на страната на преврата“.

Генералът е осъществил две визити в Турция, по време на които се е срещал с представители на организацията ФЕТО, оглавявана от проповедника Фетхуллах Гюлен, която е смятана от турските власти за терористична и замесена в опита за преврат. По-рано днес бе съобщено, че двама турски генерали, заемали ключови длъжности в контингента на НАТО в Афганистан, също са арестувани за опита за преврат.