Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Създателят на “биткойна” се показа, в опит да се спаси от убийците на ЦРУ

в Крипто
Loading...

Австралийският предприемач Крейг Райт официално обяви, че той е лицето, криещо се зад името “Сатоши Накамото”, считан за създател на виртуалната валута “биткойн”. Бизнесменът доказа твърдението си чрез демонстрация на няколко кода, свързани с най-ранните емисии на валутата, които се считат за издадени от самия “Накамото”. В добавка, няколко свидетели – инженери, които са в основата на екипа, поддържащ валутата, потвърдиха, че това е той.

В продължение на няколко години беше пълна мистерия кой е “Накамото”, като дори беше открито лице с това име, и медиите го преследваха да го разпитват. Доминиращата версия беше, че става дума за екип от супер-програмисти, които са създали крипто-валутата. В крайна сметка, Райт очевидно не е бил сам, и наистина е ползвал екип, но все пак оказва се, че заслугата е до голяма степен негова.

Интересен е обаче въпросът защо този човек е решил да се разкрие, след като години наред концепцията за анонимността се оказва успешна. Разкриването няма да му донесе повече пари, защото началните биткойни, които има, са си негови и така. Става дума за блокове от “замразени” биткойни, които са напълно истински, но никога не са ползвани. Те са издадени при самия старт на системата.

Най-вероятната причина Райт да се разкрие е страхът да не бъде убит от агентите на ЦРУ, които от години го търсят. Крипто-валутата е най-голямата заплаха за световното господство на САЩ, защото се превръща в конкурент на долара. Основната част от американското могъщество се крепи на правото им да издават единствената световна валута и да си купуват каквото си искат с нея. По същество това е супер-колониализъм по получаване на произволен ресурс с нулеви разходи (извън разходите по печатането).

Всички други опити за създаване на алтернативни световни валути са задушени от имперската политика на САЩ. Германската марка бе поддържана като регионална валута в течение на десетилетия. Когато се превърна в евро, и започна да отнема от позициите на долара, изригна европейската дългова криза, последвана от атака с бежанци. ЕС до няколко години ще се разпадне, заедно с валутата си, а хипотетична нова “марка” ще бъде отново регионално платежно средство. Другият основен конкурент – Япония, пък е в безкрайна икономическа криза от повече от 20 години. Йената се клати заедно с фалиращите една след друга японски корпорации. Китайският юан ще получи формално статут на глобална валута от кошницата на МВФ, но самият Китай е под жестока финансова атака, както и под политически натиск в Южно-Китайско море. Най-голяма обаче е атаката срещу естественият вечен конкурент на долара – златото. Във време на ниски лихви и печатане на пари, то парадоксално поевтиня. Това се дължи основно на финансови агенти на ЦРУ от типа на Джордж Сорос, които със спекулативни операции с т.нар. “книжно злато” държат цената ниска.

На този фон се появи “биткойнът”. Виртуална валута, която не може да се печата неограничено, непроследима е от тайните служби и стойността и зависи само и единствено от доверието на собствениците и. Доколкото подобна схема е обречена с времето да натрупва доверие, то тази валута по същество не може по никакъв начин да бъде срината. Неколкократни опити на контролираните от САЩ световни централни банки да я репресират, само доведоха до временни поевтинявания.

Фактически до 10-15 години, под натиска на биткойна, доларът ще загуби статута си на световна валута. Вероятно биткойнът и златото ще стигнат до някакъв паритет, веднага след като се разпадне пазарът на изкуствено книжно злато и се върне пазарът на физическо такова. С биткойни и злато светът ще се върне по същество в златния стандарт, но някакъв нов тип златен стандарт – от следващо “хай-тек” поколение. Без долара като доминираща валута, САЩ най-вероятно ще загубят глобалното си господство.

Процесът вече е неудържим, дори Райт не може да спре собственото си творение. Той обаче може да плати с живота си, който е фактически дори по-застрашен от тези на Сноудън и Асандж. Убийците на ЦРУ го търсят от години, въпрос на време беше да го намерят. Вероятно в опит да се защити, той търси някаква публичност.

Не е изключено обаче по този начин да стигне най-малкото до затвора. Издаването на пари е държавен монопол в целия свят, и нарушенията на закона се наказват жестоко. Фактически само държава може да издава валута, не и отделни граждани или фирми. В зависимост от това в коя точно юрисдикция се е появил първият биткойн, там Райт си е за затвор. Ако е в САЩ или в родината му Австралия, или някъде другаде в марионетния на САЩ западен свят, нищо чудно да го застигне раираната риза. Но това все пак е по-добре, отколкото да изчезне безследно или да го намерят надупчен в някоя канавка и да го обявят за наркотрафикант…

В края на миналата година, австралийската полиция вече веднъж обискира дома на Райт като обяви, че извършва “данъчна проверка”. Вероятно това му е дало да се разбере, че ЦРУ е близо и не остава много време.

Добри Божилов, Фейсбук

ПО ТЕМАТА; Кой е Сатоши Накамото

 

Създателят на биткойна бе включен в топ-50 на най-богатите хора

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе