Саудитска Арабия готви преврат в Катар?

в Свят

Отношенията на Саудитска Арабия с Катар никога не са били прости, най-малко двама членове на саудитското кралско семейство са били замесени назад във времето в опити за преврат в Катар, пишат западни и руски медии.

Сегашната криза е най-тежка от всички, някога възникнали в отношенията между двете арабски деспотски държави, особено след ислямско-американска среща на върха в Рияд.

Катарският телевизионен канал Ал Джазира, води обикновено кампания на безмилостни критики срещу войната на Саудитска Арабия в Йемен и подкрепя враждебните на Крал Сауд “Мюсюлманско братство”.

Най-големият грях на Катар, стана обаче, насочената към Иран и срещу Израел политика.

Саудитска Арабия,не е готова за направи компромис и избра Катар като основна цел след ислямско-американската среща на върха в Рияд и кампания за изкореняване на тероризма. Саудитската преса докладва за подготовката на преврат в Катар в полза на “законното крило на управляващата фамилия”.

Катар заплашва, че ако го притиснат в ъгъла, да предаде огромната военноморска военна база Ал Udeid на разположение на Русия, пише Postskriptum.

Udeid е най-голямата военна база на САЩ и логистика Залива и в целия регион в Близкия изток. Там служи повече от 10 хиляди американски войници.

Изглежда катарците разбраха, че прекалиха, защото ливанската телевизия Al-Mayadeen, близка до Асад и “Хизбулла”, заяви, че от Доха бил депортиран от първия член на “Политбюро на Хамас”, Салах ал-Ъри, преди няколко месеца, пък депортиран от Турция.

Властите в емирството казали, че те “преглеждат списъците за депортиране”, както и че те са принудени да депортират членове на Хамас “под външен натиск.”

Според Al-Mayadeen, се депортирт членове на Хамас, отговорни за операциите на Западния бряг.

Членовете на Хамас, които са депортирани от Катар, се местят в Малайзия.

Официално Хамас отрича съобщенията, че голяма част от членовете му изгонени от Катар.

В тяхната версия, преместването в Малайзия “е планирано предварително”, а слуховете за депортирането “умишлено се разпространяват от пресата, за да навредят на образа на организацията”.

По-рано властите в Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства (ОАЕ) и Египет обявиха за прекъсване на дипломатическите отношения с Катар. От Манама, столицата на Бахрейн, обясниха тези действия с това, че съседната им държава “продължава да дестабилизира безопасността и стабилността на Кралство Бахрейн и се намесва във вътрешните му работи”. В заявлението също така се отбелязва, че причината за това решение е станало и подстрекателството и отношението от страна на катарските информационни издания, а също така и подкрепата спрямо терористичните дейности и финансовите групи, свързани с Иран. На катарските дипломати са предоставени 48 часа, за да напуснат Бахрейн. Обикновените граждани трябва да направят същото, но в период на 14 дни. Едновременно с това Бахрейн закри морските и въздушни граници с Катар.

На срещата на върха със САЩ в Рияд, Саудитска Арабия, от името на всички участници осъди политиката на Иран. Въпреки това, на сайта на информационната агенция, Катар публикува изявление в подкрепа на подобряване на отношенията на Доха с Техеран. Катар заяви, че сайтът е бил хакнат, но Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн не повярваха.

Оглавяваната от Саудитска Арабия международна коалиция, която се бори срещу бунтовниците в Йемен, обяви, че слага край на членството на Катар, съобщава AFP.

Информацията идва, след като повечето страни от Персийския залив – по-конкретно Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет – прекратиха връзките си с Доха заради засиленото напрежение в региона.

От коалицията обясниха, че изключването на Катар от коалицията в Йемен е заради практики на страната „които укрепват тероризма, както и подкрепата ѝ към организации в Йемен, включително „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

Династия Ал Тани управлявала Катар от 1825 година. Няма независима законодателна власт, а политическите партии са забранени. Парламентарните избори, които първоначално са били обещани са отложени за неопределено време.

Осмият емир на Катар е Тамим бин Халифа Ал Тани, чийто баща Хамад бин Халифа ал Тани му предаде управлението на 25 юни 2013 година.

Консултативното събрание или Меджлис Ал Шура е ограничен законодателния орган, чиято задача е да изготви и одобри законите, но емирът има последната дума по всички въпроси.

През 2003 г. Катар прие нова конституция, която предвижда преки избори на 30 от 45-те членове на Консултативния съвет, но от 2012 г., Съветът е съставен изцяло от членове, назначени от емира.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

Саудитска Арабия готви преврат в Катар? by

Последни от Свят

Отиди Горе