САЩ,Великобритания и Франция отхвърлиха мира в Алепо!

в Свят

САЩ, Великобритания и Франция и няколко техни “пудели”,непостоянни членове в Съвета за сигурност на ООН, отхвърлиха мирния план за Алепо на Стафан де Мистура, защото бе подкрепен и внесен като проекторезолюция от Москва.

Единствената им мисъл и грижа е да не изглежда, че са победители Русия и Сирия, а жертвите от мирното население се оказа, че не ги интересуват.

Специалният пратеник на ООН в Сирия Стафан де Мистура призова екстремистите от Фронта Ал-Нусра да напуснат Алепо, за да може да бъдат доставени помощи на цивилното население, предаде АФП.

„Ако решите да се изтеглите с достойнство… аз лично съм готов да ви придружа“, каза Де Мистура в директно обръщение към свързаните с Ал Кайда джихадисти в Сирия.

Изненадващо за Запада, специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка Михаил Богданов, веднага подкрепи идеята на Стафан де Мистура, да се прекратят боевете и екстремистите от „Ал-Нусра“ да напуснат Алепо с оръжието си, предаде ТАСС.

Големите натовски миротворци за пореден път бламираха мирните инициативи.

Постоянният представител на Китай в ООН Liu Jieyi изрази разочарованието си, че Съветът за сигурност на ООН,(в лицето на САЩ, Великобритания и Франция+ пудели),не одобри резолюцията за Сирия, представена от руската страна в подкрепа плана на специалния пратеник на ООН в Сирия, Стафан де Мистура.

Според китайския представител, документът подготвен от Москва, включващ плана на Стафан де Мистура, призова всички страни в сирийския конфликт да се спре войната и да се отвори пътя за безопасни хуманитарни конвои.

Специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, по-рано се обърна към Москва и Дамаск с въпроса, «готови ли са за «пълно прекратяване на бомбардировките, ако бойците от «Джебхат ан-Нусра» положат оръжието си». Мистура призова да се даде отговор колкото се може по-скоро.

Русия подкрепи предложението на Стафан де Мистура за разблокиране на ситуацията около Алепо и дори Москва призова Дамаск също да го подкрепи.

«Чух изявлението на Мистура, което касае само «Нусра». За Бога, ако «Нусра» с оръжието си тръгне към Идлиб, където са основните й сили, в името на спасението на Алепо сме готови да подкрепим този подход и сме готови да призовем сирийското правителство да се съгласят с това»,каза тогава Лавров.

Мистура по-рано заяви, че е готов лично да съпровожда бойците от «Джебхат ан-Нусра», за да напуснат с оръжието си източно Алепо и да се отправят в Идлиб. Според него, в тази част на града има от порядъка на 900 бойци от «ан-Нусра».

«Ако бойните действия в източно Алепо продължават с тази интензивност, тази част на града ще бъде напълно унищожена до края на годината», — подчерта Стафан де Мистура.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
САЩ,Великобритания и Франция отхвърлиха мира в Алепо! by

Последни от Свят

Отиди Горе