The Bulgarian Times

САЩ с варианти за война с Русия на Балканите в съчетание с неоосманските мераци на Ердоган

в Свят
Loading...

ЕС не изпълнява лидерската си роля на Балканите и вакуума се попълва от ястребите от Атлантика, от САЩ и Великобритания с планове за дестабилизация и разпалване на пожари.

Европейският съюз няма лостове за въздействие, а изглежда и сили и в Западните Балкани вече две държави са пред разпад и три са в дълбока политическа криза.

Западните стратези, основно от Лондон и Вашингтон упорито и последователно анализират и варианти за война на САЩ и НАТО с Русия на Балканите. Това в съчетание с великоосманските мераци на Ердоган рисува мрачни хоризонти. В имперския си унес Турция сънува един кръг с радиус 1000 километра с 23 държави в него.По-големия кръг е със 73 страни, пак бивши вилаети на империята. Към тях управляващите в Анкара пантюркисти и панислямисти проявяват нескрити апетити, особено към Балканите като врата за икономическо, разузнавателно, политическо и религиозно проникване в Западна Европа.

Американското издание The National Interest отбеляза: „САЩ трябва да намалят степента на намеса на Русия на много фронтове” и предлага бойно поле за Русия и САЩ – Балканите. Варианти с размяна на ядрени бойни глави се разглежда рядко, макар да се прокарва идеята, че американското правителство ще преживее апокалипсиса, защото балканският театър на военни действия е далеч от тях.

На Запад най-често измерват възможностите на обикновените оръжия и се признава, че Русия изпитала много методи и средства, за да се справи с натовските армии.

Не липсват и описания за морски сражения. Вероятен руски отговор се вижда в унищожаване на средствата за нападение на противника, включително носителите на високоточно оръжие на летищата, командни и свързочни пунктове, ПРО, военноморски бази и пунктове за базиране, надводни кораби и подводници.

Президентският съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър заяви, че е настанало време за сурови преговори с Русия във връзка с поддържаното от нея сирийско правителство и подривните действия в Европа.

Американското издание Washington Examiner съобщи: „САЩ изпращат в Европа изтребители F-35.

За възможна война откровено пише и The Washington Post: „Решителните действия на Тръмп бяха горещо одобрени както във Вашингтон, така и от съюзниците на Америка”.

Според атлантическите ястреби, Балканите изглежда ще станат най-добрият вариант с противопоставянето на Сърбия с Хърватия и Косово, трудностите в Македония, конфликта в Босна и Херцеговина, неблагоприятната обстановка в Черно море.

Създаването под хегемонията на САЩ през последните години множество мюсюлмански язви в сърцето на Балканите, успешно проспани и дори приветствани европейските държави, сега са на път да бъдат подпалени от антиевропейските сили.

Лондон в период на тежки преговори за излизане от ЕС, логично и в техен исторически стил, ще предпочита да има отслабена Европа, а за добри отношения с новата администрация на Белия дом е смело да се мисли.

Балканите се разпадат в “удобния” сезон на перманентна нестабилност в ЕС.

Ожесточават се редица нарочно създадени конфликтни точки:

  • Спорът между Словения и Хърватия за морската граница в Пиринския залив и в планинския масив Света гора;
  • • Спорът между Хърватия и Сърбия за островите Шаренград и Вуковар на Дунав;
  • • Спорът между Хърватия и Черна гора във връзка с полуостров Превлака в Тиватския залив, част от Которския залив;
  • • Опитите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се присъедини към Сърбия;
  • • Исканията на хърватите в Босна и Херцеговина, около 14% от населението, да се присъединят към Хърватия;
  • • Движението за присъединяване към Сърбия на самопровъзгласилото се сръбско Северно Косово;
  • • Исканията за присъединяване към Косово на албанците от Южна Сърбия;– Опитите за връщане в състава на Сърбия на сърбите от Черна гора — около половината от населението;

И най-тревожното за нас — Македония.

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов припомни Охридското споразумение — правилото за 20-те процента да се прилага и по отношение на руснаците в Латвия и Естония. „Става въпрос в частност за такова положение, при което малцинство, представляващо най-малко 20% от населението, има право на това неговият език да получи статус на национален.

Като пример той посочи Македония, където „както е известно е налице вътрешнополитическа криза, в която ЕС се опита да се намеси:

“Те всъщност се опитват да наложат решение, което е път към дестабилизирането на ситуацията в Македония и около нея, а към задълбочаване на кризата и възможно разделение на страната“, посочи представителят на Русия в Европейския съюз.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че не може да изключи вероятността за “съюз” между Косово и Албания, ако албанците не бъдат приети в ЕС.

“Европейският съюз трябва да е наясно, че Велика Албания означава голяма война на Балканите”, предупреди сръбският министър Александър Вулин. Ако ЕС най-малко не осъди подобно нещо, трябва да се знае, че цялата отговорност за бъдещите събития ще лежи върху него, добави министърът. Той припомни, че косовският президент Хашим Тачи е бил терорист, коментирайки вчерашното му мнение, че “всички албанци в региона ще живеят в една държава, ако ЕС затвори вратата за Косово”.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

Путин: ЦРУ и МИ6 подготвят война на Балканите

Loading...

Последни от Свят

Почина Ники Лауда

Loading... На 70-годишна възраст почина световният шампион от Формула 1 и бизнесмен
Отиди Горе