САЩ пращат танкове, бронирани машини, батальон, пехотен полк и бронирана бригада войници в България (обновена – танковете на САЩ тръгват към България)

в България

САЩ ще разположат 6000
войници в Европа

Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа, предава БНТ. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция “Атлантическа решителност”. Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо. От форт “Карсън”, домът на Трета бронирана бригада, предава Александър Марков.

Форт “Карсън” – домът на Трета бронирана бригада, 4000 войници от които ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа. Това, което виждате зад мен, е последната влакова композиция с бронирани машини Брадли, които ще бъдат разположени в Германия.

Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини “Брадли” ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.

Полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада – “Форт Карсън”: “Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където ще сме дислоцирани за постоянно. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село – това зависи от ученията, които ще провеждаме”.

Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение – Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.

Полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк – Трета бронирана бригада: “Целта ни е една – по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници – без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно”.

Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави – по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.

Капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада: “Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били – 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа – от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците”.

Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор – нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса. / КРОССКакто отбелязва агенцията, два други американски кораба Freedom и Endurance трябва да достигнат бреговете на Германия на 8 януари.

В Бременхафен военната техника ще бъде натоварена на жп вагони, след което се бъде изпратена към местоназначението си през територията на Германия и Полша. По данни на Бундесвера, за транспорти ровката ще са необходими 900 вагона с обща дължина 14 километра.

Очаква се, че най-напред американските военни ще бъдат приети от Румъния, България и Литва. Пентагонът не съобщава за точните места на дислокация.

Припомняме, че Вашингтон планира да разположи в Източна Европа бронетанкова бригада, това стана известно в края на април 2016 г. Както съобщи главнокомандващият Европейското командване на въоръжените сили генерал Филип Бридлав, това е реакция на «агресивната» политика на Кремъл. На хартия планът на американците изглежда внушително: 4200 военнослужещи, 250 танка, а също гаубици, бойна техника и 1700 допълнителни транспортни средства.

Белият дом обяви за намеренията си да отдели за 2017 г. над 3.4 млд долара за допълнително въоръжение и техника в Европа. Цифрата надвишава четири пъти сумата, предвидена в бюджета за 2016 г.

Новата бригада ще се различава от останалите две бригади на САЩ, дислоцирани в Германия и Италия. Нови казарми в Полша, Румъния, България и страните от Балтика няма да се строят. Личният състав и техниката ще се променят на всеки девет месеца. Бригадата ще бъде разделена на няколко неголеми части, които по-късно в порядък на ротация ще бъдат разположени в различни страни. Чрез такъв подход Вашингтон има намерение да гарантира спазването на основополагащия пакт Русия-НАТО от 1997 г.

Според него, алиансът трябва да се въздържа от постоянно разполагане в Източна Европа на «съществени бойни сили».

Плановете на Пентагона веднага предизвикаха рязката реакция на Кремъл.

Както заяви постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко, те «допълнително усложняват и без това трудните отношения» между Русия и Северноатлантическия алианс.

Постоянният представител охарактеризира намеренията на военното ръководство на САЩ като «поредната стъпка, бетонираща прехода на НАТО към конфронтационни схеми на сигурност». / News Front ПП

loading...
САЩ пращат танкове, бронирани машини, батальон, пехотен полк и бронирана бригада войници в България (обновена - танковете на САЩ тръгват към България) by

Последни от България

Отиди Горе