САЩ по пътя към тоталната диктатура

в Свят

В страната е на власт „правителство в сянка”

„Днес пътят към тотална диктатура в САЩ може да бъде прокаран с напълно легални средства и това няма да се забележи нито от Конгреса, нито от президента, нито от народа. Погледнато отвън, ние имаме конституционно управление. Но вътре в нашата власт и в политическата ни система… действа добре организирана група, с твърдото намерение да разруши Конституцията и да установи еднопартийна държава… Важно е да запомним, че тази група не се отличава с идеология, а с организация… Тя действа тайно, без публичност, систематично трансформирайки нашата официална власт… Тази група не отговаря нито пред президента, нито пред Конгреса, нито пред съда. Тя практически е неотстранима.”

Откъс от речта на сенатора Уилям Дженер, 1954 г.    

Кажете „Хелоу” на американското правителство в сянка! Корпоративна, милитаризирана, непоколебима, напълно дееспособна бюрократична машина, окомплектована с чиновници, които никой не е избирал, но които всъщност се разпореждат със страната. Ето това е правителството в сянка. То е скритото лице на властта, неизпитващо никакво уважение към правата и свободите на своите граждани. Няма значение кой от кандидатите ще победи на президентските избори, правителството в сянка пак ще си бъде на власт. Всъщност, както беше показано в наскоро разсекретените от ФБР документи, това правителство в сянка, наричано още „Групата от седмия етаж”, и тази година може да има решаваща роля в определяне на победителя в състезанието за Белия дом. Но ако трябва да бъдем точни, бъдещият президент ще наследи не едно, а две правителства в сянка.

Първото от тях, което се нарича „Програма за запазване на правителството (ПЗП)* , се състои от хора, които никой не е избирал. Те са назначени, за да ръководят правителството при настъпването на някакво катастрофално събитие. ПЗП е фантомна заплаха, очакваща само да настъпят някакви катастрофални събития като терористична атака, природен катаклизъм, икономически срив и други подобни, за да излезе от сянката, в която действа сега. Когато ПЗП започне да изпълнява пълномощията си, то незабавно ще въведе военно положение в днешната полицейска държава.

Сега обаче по-голяма заплаха за гражданските свободи представлява второто правителство в сянка, наричано „Дълбоката държава”. То е съставено от назначени държавни бюрократи, високопоставени представители на корпорации, подизпълнители, съветници, или всички тези, които приемат решения зад кулисите. Това правителство в правителството е причината „ние, народът на САЩ” да нямаме никакъв реален контрол над властта в нашата страна. „Дълбоката държава”, която действа в съответствие със свои собствени правила, независимо от това кой формално е на власт, превръща във фарс и изборите, и цялата идея за представителна демокрация.

Но какво представлява „Дълбоката държава”? Това е станалата вече милитаризирана полиция, обединила своите сили с правоприлагащите ведомства на отделните щати и федерални институции, която скоро окончателно ще се преобразува в постоянна армия. Това са централите на шпионските агенции за обработка на информация, които вече са създали държавата на тоталното наблюдение и са превърнали всички нас в заподозрени. Това е съдебната система на затворите, която поставя печалбите на корпорациите по-високо от справедливия съдебен процес. Това е военната империя с нейните частни подизпълнители на военно-промишления комплекс, който води нацията към банкрут. Това е частния сектор с неговите 854 000 сътрудници, притежаващи достъп до документи и разработки с най-високо ниво на секретност, които превишават броя на държавните служители с аналогичен достъп. Това е нещото, което бившият сътрудник към Конгреса Майк Лофгрен нарече „хибридна смес от правоприлагащи агенции и ведомства за национална сигурност”. Става дума за Министерството на отбраната, Държавния департамент, Департамента за вътрешна сигурност, ЦРУ, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите,  Изпълнителното бюро на президента (чрез Съвета за национална сигурност), Надзора за чуждестранно разузнаване, а така също и няколко специални федерални съдилища и членовете на няколко комитета по отбраната и разузнаването. Сега всяка частица от държавния механизъм е враждебно настроена срещу гражданските свободи и работи извънредно, за да промени Конституцията, като лиши гражданите от възможност да противодействат на произвола и корупцията. Ето това са ключовите играчи, движещи дейността на правителството в сянка. Това е скритото лице на американската полицейска държава, което ще продължи да работи и след изборния ден.

Програмата за наблюдение на гражданите в страната

Независимо от това кой ще победи в конкурса за популярност и ще стане президент, Агенцията за национална сигурност (АНС) със своя ежегоден бюджет за „черни операции” от 10,8 млрд. долара ще продължи да шпионира всеки човек в САЩ, който притежава компютър и телефон. По такъв начин, всеки ден когато отивате в магазина, шофирате колата си, проверявате електронната си поща или говорите с приятели и роднини по телефона, може да бъдете сигурни, че някакво държавно ведомство, било то АНС или друго такова ви подслушва и следи вашите действия. Местната полиция също получи оборудване за наблюдение. От устройства за разпознаване на автомобилни номера и устройства за засичане на мобилни телефони до четци на биометрични данни. Днес технологиите позволяват на полицаите да сканират пешеходците, за да определят съдържанието в техните джобове и портфейли. Станаха мобилни скенерите, с помощта на които се провеждат виртуални обиски на пътниците в самолетите. Такива скенери вече има в полицейските коли, за да сканират автомобилите и сградите, включително и частните жилища. Всичко това, заедно с разрастващата се мрежа от камери за видеонаблюдение, работещи в реално време и способни да разпознават лица, ще ни лиши от възможността някъде да се уединим без да бъдем наблюдавани.

Глобалният шпионаж

Washington Post нарича гигантската мрежа за следене на АНС „империя на шпионажа за 500 млрд. долара”. По програмата на АНС „Ешелон” се прихваща и анализира практически всяко телефонно позвъняване, всяко съобщение по факс или електронна поща, независимо към коя точка от земното кълбо е изпратено. Тази дейност, допълнена с шпионажа на политическите групи вътре в страната, такива като Amnesty International, Greenpeace и редица религиозни организации, направи „Ешелон” ключов елемент в политическия и търговския шпионаж.

Постоянни обиски в транспорта

Правителствените ведомства ще продължат да ограбват американския данъкоплатец под претекста че обезпечават „националната сигурност”. Един от главните съучастници в ограбването на данъкоплатците е Управлението за транспортна безопасност. Качеството на тяхната техника е под въпрос и затова те директно обискират пасажерите и техния багаж. Тези проверки са съпътствани често от кражби на пари и ценни вещи. Предвижда се програмата на това управление да бъде разширена и да обхване всички летища и транспортни възли в страната.

„Патриотичният акт” и „Законът за финансиране на националната отбрана”

Така наречената американска „война с терора”, която се води от 11 септември 2001 г., няма да спре. И постепенно тя ще продължи да отнема една след друга нашите свободи. Тя ще разруши Конституцията и ще превърне страната ни в бойно поле. Тази война до голяма  степен ще се води благодарение на такива враждебни за свободите на американците закони като „Патриотичния акт” и „Закона за финансиране на националната отбрана”. Тези юридически актове свеждат до нула върховенството на закона и правата на американските граждани. Те преориентират нашия правен ландшафт от правното поле на Конституцията към джунглата на военното положение. Днес това е пътната карта, по която се определя животът в САЩ.

Милитаризираната полицейска държава

Благодарение на програмата за федерални грантове, позволяваща на Пентагона безплатно да предоставя на местните правоприлагащи органи военно оборудване и въоръжение, включително мини танкове и бойни безпилотни самолети, полицията постепенно се превръща в подразделение на въоръжените сили. Получавайки зелена светлина за неоснователни разследвания, подслушване, обиски, проследяване, използване на електрошокови палки и прилагане безразборно на физическа сила, полицаите вече използват всичко това, когато им хрумне без да се съобразяват със законите. И всичко това става с благословията на съда. Сега американските полицаи вече не са слуги на народа поддържащи обществения мир, облечени в народното доверие. Сега тяхната задача е да ни контролират и да не се отнасят с нас като с граждани, а като със заподозрени. И тази функция те ще продължават да изпълняват и в бъдеще.

Операциите на полицейския спецназ

Eжегодно в Америка спецназът на полицейските служби провежда 80 000 операции по рутинни полицейски въпроси срещу нищо неподозиращите американци. На територията на цялата страна групи на спецназа провеждат спецоперации по такива тривиални казуси, като как да реагираме срещу зли кучета, семейни скандали или грешно попълнени документи от фермер, отглеждащ орхидеи, и т.н. При тези операции постоянно се увеличава броят на невинно репресираните граждани.

Използването на безпилотни самолети

Използването на безпилотни самолети за контрол върху населението в страната също ще продължи да нараства. В съответствие с мандата, даден на Конгреса, през 2020 г. в небето на страната ще браздят 30 000 безпилотни самолета. Тези машини ще бъдат оборудвани с оръжия, радари, термовизьори, а също така и с аудио и видео записваща апаратура, за документиране на различни по вид действия. По днешни данни, Министерството на правосъдието вече е похарчило 4 млн. долара за използване на дронове за нуждите на ФБР в страната. Допълнително ще бъдат предоставени под формата на грантове 1,26 млн. долара за закупуване на дронове за нуждите на щатските полицейски управления.

Пътят „от училище-в затвора”

Както и преди, поведенческият модел за безропотно подчинение на диктата на държавата ще се преподава в училищата. Учениците ще бъдат свидетели на реални житейски примери, когато полицията ще блокира цели училища и ще извършва обиски в класните стаи с полицейски кучета. Ще бъде засилена практиката на т.нар. „нулева толерантност”, когато независимо от спецификата на правонарушението, еднакво ще бъдат наказвани всички. Резултатът от това ще бъде, че от съвсем ранна възраст децата ще бъдат отстранявани от училище за невинни постъпки. Училищните власти ще се обединят в една команда с полицейските власти и ще правят всичко възможно да не бъде изоставена „пътеката от училището до затвора”. За това ще помага и „двойната доза” наказание. Когато за едно и също нарушение ще следва първо изключване от училище и арест, а след това и съдебно дело.

Свръхкриминализация

Държавната бюрокрация и след изборите, както и сега, ще продължи да бълва закони, наредби, кодекси и правила, които ще укрепват властта, системата на полицейската държава и нейните корпоративни съюзници, отреждайки на нас гражданите ролята на дребни престъпници. Средният американец, без сам да знае това, ежедневно извършва минимум три правонарушения. Това е така, благодарение на огромния брой мъгляви закони, които вече квалифицират правомерните действия като престъпни деяния. В съответствие с тази практика дребните фермери, които се осмеляват да произведат козе сирене от непастьоризирано мляко и след това да го разделят със своите съседи, ще продължат да бъдат сюрпризирани от внезапни проверки и обиски  на полицейския спецназ.

Приватизираните затвори

САЩ няма да спрат аутсорсинга на затворите към частни корпорации. Затворите станаха кокошки със златни яйца. В частните затвори ще влизат още повече американци, за да може мегакорпорациите да получават по-големи печалби. С цел икономия на средства , щатските администрации подписаха договори с частни корпорации, като поеха ангажимент да осигуряват на частните затвори 90% „заетост” в продължение на 20 години.

Непрекъснатите войни

Разширяващата се военна империя наречена Америка ще продължи да изсмуква милиарди долари месечно. Пентагонът харчи за военни операции повече, отколкото всички 50 щата взети заедно харчат за здравеопазване, образование, социална помощ и социално осигуряване. Въпреки това, повечето от американците не осъзнават, че тези безкрайни войни нямат нищо общо с гарантиране на сигурността на страната. Те се водят единствено с цел данъкоплатците да обогатяват военнопромишления комплекс.

Надявам се, че вече сте разбрали. Следващият президент, също както днешния и всички негови предшественици, ще бъде подставено лице, марионетка, която ще развлича населението и ще го отклонява от мисълта за това какво се случва в действителност.

Както отбелязва Лофгрен: „Пенсилвания авеню е хибрид от държавни и частни институции, управляващи държавата по постоянно действащ модел, който е само частично известен на лидерите, които избираме”. „Дълбоката държава” не само че държи като заложник столицата на страната и Силиконовата долина, но тя контролира и Уолстрийт, откъдето идват парите за смазване на политическата машина, която трябва да отвлича вниманието на марионетките от това, което се прави зад кулисите.

Това е добре камуфлиран фашизъм, скрит зад фасадата на държавните ведомства и частни компании. Това е брачен съюз между държавните бюрократи и корпоративните „тлъсти котараци”. Както казва в заключение Лофгрен: „Дълбоката държава” е внедрена така дълбоко, така е защитена от шпионския апарат, военната мощ, парите и възможността да мачка всяка съпротива, че вече е почти невъзможно да бъде променена. Това, от което единствено се нуждае „Дълбоката държава”, е тих, непрекъснат приход на пари и увереност, че нищо няма да се промени в системата. Тя даже е готова да премахне някои неудобства, когато партиите воюват поради сблъсък на културни или етнически различия, защото това служи като добра маневра за отвличане на вниманието от нейния дневен ред”. Затова следващия път когато си помислите, че положението е безнадеждно, докато наблюдавате кандидатите за президент на САЩ, спомнете си, че това е само шоу на марионетките. Истинското му предназначение е, да ви отвлече вниманието от тихия преврат, който се осъществява в Америка от правителството в сянка.

Авторът е специалист по конституционно право, писател, основател и президент на The Rutherford Institute.

Автор: Джон Уайтхед
Превод: Сергей Духанов, A-specto
Източник: svpressa.ru

*„Програмата за запазване на правителството” (Continuity of Government) е принцип установяващ определени процедури, които позволяват правителството на САЩ да продължи да изпълнява задълженията си в случай на ядрена война или други катастрофални събития. След приключване на Студената война, политиката и процедурите на Програмата са променени с вероятните заплахи при новите обстоятелства. Към тези заплахи между другото се отнасят държавен преврат или насилствено сваляне на правителството от десни екстремистки групировки, терористични актове, убийства на лидерите на страната и т.н.   

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

САЩ по пътя към тоталната диктатура by

Последни от Свят

Отиди Горе