Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

САЩ купуват още 8 Руски двигателя за ракетите-носители ”Антарес”

в Свят
Loading...

Американската корпорация Orbital Sciences Corporation е взела решение да купи още осем руски реактивни двигателя РД-181 от НПО „Енергомаш”, предаде РИА “Новости” 

Двигателите се използват в първата степен на ракетите-носители „Антарес“ (Antares), уточнява „Взгляд“. Договорът за доставка на руските реактори в САЩ беше подписан през януари 2015 г. Поръчката е за 60 двигатели на обща стойност 1 млрд. долара. Първите ракетни двигатели бяха доставени в САЩ през юли м.г.

Русия доставя на САЩ и двигатели РД-180, които се използват при първата степен на ракетите-носители „Атлас-5“ (Atlas V) от американският консорциум United Launch Alliance. В края на миналата година беше обявен договор за доставката на още 20 такива двигатели до 2020 г.

„Взгляд“ припомня, че в края на декември 2015 г. президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта за държавния бюджет, с който се разрешава на Пентагона да сключва договори с която и да е сертифицирана компания, независимо от това в коя страна е изработен ракетният двигател, който ще бъде използван в ракетата носител.

NASA ще ползва руски совалки поне до 2019 г.

 

Последни от Свят

Отиди Горе