САЩ губят “Третата нефтено-газова война”,а ЕС се превръща в безпомощен регионален играч

в Свят

След първата и втората нефтени войни през 21 век в Ирак и Либия,Вашингтон и НАТО се провалят в Третата. Вашингтон губи шанса да контролира потока на основни ресурси от Азия към Европа и те няма да останат в деноминирани в щатски долари,(което е голямата тръпка).

Турция,като мост между Азия и Европа се откъсва и от Вашингтон и от ЕС и е на път да стане част от коалицията на централно азиатски те държави, които изграждат нова зона за свободна търговия отвъд сферата на атлантическия контрол.Утре може да хареса ШОС,БРИКС и още нещо.

Първият държавен лидер, с когото турският президент планира да се срещне след опита за преврат, е Владимир Путин,след като Вашингтон поставя под въпрос членството на Анкара в НАТО,а Тръмп,въобще съществуването на Алианса. Преустановяването на подкрепата за джихадистите в Сирия от страна на Ердоган е условието на Путин за формирането на нов съюз между Турция и Русия.Русия вече премахна някои търговски санкции, както и ограниченията върху руските туристи.

Евросъюзът не е повече глобален играч, тъй като след Brexit всички го приемат само като „регионален играч“, който дори не може да влияе върху събитията около себе си,тероризма и бежанската вълна.Корените на кризата на ЕС са в използането му като инструмент на Вашингтон за удовлетворяване на интересите на едрия капитал чрез финансова доминация и транснационалните компании. Замяната на националните с глобалистичните наднационални ценности натрапени от вън, доведе до сегашната катастрофа.Връх на ужаса за ЕС – Вашингтон му натресе и Киев.

Да не забравяме,че Вашингтон с помощта на обезумелите европейски лидери създаде ислямския тумор на Балканите-Косово и най-важната си военна база.

САЩ загърбиха интересите на Анкара в преследване целта си,за бази и  контрол над  Източна Сирия, които  да бъдат използвани за прокарването на тръбопроводи от Катар до ЕС, в ущърб на руските интереси.Разочарованието на Турция от политиката на САЩ в Сирия нарасна с продължаващата подкрепа, която Вашингтон оказва на кюрдските отряди.
Ердоган:„В момента в Северна Сирия се осъществява един сериозен проект. Зад този проект се крият коварните цели на тези, които се представят за „приятели”. Това е очевидно и затова трябва да го заявя открито.”

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправиха предупрежденията си към Турция, позовавайки се на започналата чистка в страната, насочена срещу съдии, магистрати, държавни служители, учители и ректори,след като Кери отхвърли желанията и надеждите на Ердоган, САЩ да екстрадират обратно в Турция ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.Турция подаде молба до Вашингтон за екстрадирането на турския имам  Гюлен, сочен като ръководител на провалилия се опит за преврат в страната. Американските власти  обаче решиха да игнорират безпокойството на Турция по въпроса като поканиха видни гюленисти на прием в Белия дом, чийто домакин беше президентът Барак Обама, в четвъртък.

Перспективата членството на Турция в Алианса да бъде прекъснато е твърде отдалечена, поради интересите на САЩ към въздушната база Инджирлик в Североизточна Турция, построена от Инженерния корпус на армията на САЩ  и използвана от Военновъздушните сили на САЩ.

 САЩ се нуждаят от турската военновъздушна база „Инджирлик” за своята въздушна кампания в Сирия,и се тревожат за онези „около 90 американски тактически ядрени оръжия”.

Ердоган може да реши, че вече не е в интерес на Турция да предоставя на САЩ достъп до базата.Наскоро имаше покана да се предостави на руските бомбардировачи,която Москва не прие,а Ердоган го усука.Но това излезе веднъж в световните агенции!И бе преди опита за преврат.

И Ердоган и Путин реагираха очаквано и адекватно в интерес на държавите си и възстановяват отношенията помежду си, и поотделно с Израел.

Неуспешният преврат в Турция затвърди властта на Реджеп Ердоган и е на път да промени отношенията между на Москва и Анкара,като подкопа плана на Вашингтон в Близкия Изток,да контролира коридорите и основните въглеводороди и тръбопроводи.

Администрацията на Обама с налудничавите планове за които вече нямат сили,средства и съюзници пренебрегна интересите на националната сигурност на европейските държави,като създаде и насочи небивалата бежанска вълна,след като тласна Москва и Пекин към близко сътрудничество,а сега прати и Ердоган в лагера на Русия.

Белият дом не можа да намери дори думи да коментира затоплянето на отношенията, което е очевидна заплаха за неговите амбиции в региона.

Стигна се до подобряване отношенията на Ердоган и с Асад.„Сигурен съм, че нормалните ни взаимоотношения със Сирия ще бъдат възстановени”, заяви Йълдъръм,забравяйки довчерашната позиция на  призоваване за незабавна смяна на режима. „Нуждаем се от това. Нормализирахме отношенията си с Израел и Русия. Сигурен съм, че ще го направим и със Сирия,” пише Гардиан.

Вашингтон се лишава от ключовия мост между Европа и Азия,необходим за поддържането на желаната,но непостижима световна хегемония.

Планът на САЩ да концентрира външната си политика върху Азия и да бъде обградена и изолирана Русия, а китайският растеж бъде контролиран с трясък се проваля.

Че сме на грешната страна, показва не само действията на ЕС и НАТО срещу българските интереси,но и събитията на изток и юг от нас.Кризата на лидерство се вижда не само в България,но и в Европейския съюз,вижда се в лицето на Меркел,Оланд,Туск и Юнкер. Не може подобни фигури,неадекватни във всяка критична ситуацията, да стоят начело на Европейския съюз и да се надяваме на положителни резултати за бъдещето. Болната им идея за свръхдържава,съставена от избрани субекти,със сигурност ще постигне ефект  на разпад, а не на консолидация. Примерите са твърде много: и касирането на брутално фалшифицираните от традиционните партии президентски избори в Австрия и Брексита и паническият опит за налагане на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България и заявлението на чешкия президент  Земан за подкрепа идеята за провеждане на референдум за излизане на страната в Европейския съюз и НАТО и поредицата намерения в “Обединена Европа”.

А  България отново проспива промените.Руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви, че съвместните проекти на Русия и Турция и „Турски поток”  са все още на дневен ред и имат бъдеще.Недопустими доскоро раздори и обяснения за евроатлантизма и на България настъпиха сред управляващите у нас.Сигурността, която гарантира НАТО, и единството в пакта се е оказаха химера.Каква точно “Сигурност и защита” очаква България,никой не може смислено да обясни.Парадоксалността на ситуацията с Турция и със САЩ,  илюстрира края на евроатлантически ценности,ако въобще някога ги е имало.

Време е да се разделят европейските ценности от атлантическите ценности и колкото по-скоро,толкова по-добре,докато се рушат устоите на един военен съюз,поначало вреден за Европа.

Китайският президент Си Цзинпин в последната си реч се изказа за необходимостта от стратегически съюз между Русия и Китай, които той смята, че ще определят бъдещия световен ред.

“Светът е на прага на радикални промени. Ние виждаме как Европейският съюз постепенно се руши, как се срутва американската икономика и идва изцяло нов световен ред. До 10 години ще имаме нов световен ред, в който ключът ще бъде обединението на Китай и Русия “, заяви Си Цзинпин.

“Ние сега виждаме на агресивни действия от страна на Съединените щати, както по отношение на Русия така и на Китай. Смятам, че Русия и Китай можем да създаде един съюз,пред който НАТО няма да може да направи нищо и това ще сложи край на империалистическите желания на Запада”,каза той.

Две седмици по-рано Иран призова Индия, Китай и Руската федерация за съюз срещу НАТО.Иранският министър на отбраната бригаден генерал Хосейн Дехган, предложи  военно сътрудничество между Иран, Индия, Китай и Руската федерация, за да се противодейства на разширяването на изток и разгръщане на глобалната система за противоракетна отбрана на НАТО, концентрацията на американски сили на южната и източна граница на Китай, движението терористични потоци към чувствителни и важни региони на Европа,Централна Азия и Кавказ.

В заключителната част на речта си, министърът заяви, че необходимостта от засилване на военното сътрудничество между Иран, Индия, Китай и Русия за съвместно противопоставяне на източната експанзия на Алианса и разгръщане на глобалната система за противоракетна отбрана на НАТО.

Йордан Халачев

loading...
САЩ губят "Третата нефтено-газова война",а ЕС се превръща в безпомощен регионален играч by