Съдът отсвири референдума на Слави

в България

Съдът отказа повторно преброяване на бюлетините от референдума

„В касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи”, посочва съдът и оставя искането без уважение в определение от 22 март, публикувано със седмица забавяне.

Делото пред последната инстанция – петчленка на ВАС, беше образувано на 20 март, първото заседание е насрочено за 6 април.

Съдът ще заседава по жалбите на шоумена и на ЦИК, че решението от февруари не е правилно. Тогава административните съдии казаха, че активността на референдума за избирателната система е сбъркана, но въпреки това резултатите не са задължителни за Народното събрание. Според магистратите, ЦИК неправомерно е определила броя на участвалите граждани само по намерените в кутиите за гласуването пликове. Според съда броят на гласувалите граждани е с около 500 повече. Това обаче продължава да е с над 11 хиляди гласа под прага, определен в закона.

Тезата на “Шоуто на Слави” обаче е, че 12 028 гласа не са били преброени, с които референдумът може да стане задължителен.

В случай че петчленката на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ЦИК ще трябва да коригира минимално резултатите от референдума спрямо откритите от съдебна експертиза грешки и да внесе окончателните данни в НС.

В референдума участваха малко под 3,5 млн. граждани, които отговаряха на три въпроса: за въвеждане мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; задължителен вот; държавната субсидия за партиите и коалициите, получили над 1% на парламентарни избори, да се намали от 11 лева на 1 лв. годишно.
На всеки от трите въпроса бяха получени над 50% отговори “да”.

Затова 44-тият парламент ще трябва да се произнесе с гласуване дали приема или отхвърля решенията поотделно и по трите въпроса. / КРОСС

Съдът отсвири референдума на Слави by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе