Руснаците вече могат да ядат … радиоактивна риба

в Свят

Това съобщава днес държавната информационна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на решение на надзорния орган за качеството на селскостопанската и хранителна продукция.

Ето го и оригиналното съобщение:

Россельхознадзор разрешил не проверять на радиацию рыбу из японской префектуры Аомори

Поставки рыбы и морепродуктов из Японии были остановлены после трагедии на АЭС “Фукусима-1”

МОСКВА, 6 апреля. /ТАСС/. Россельхознадзор разрешил больше не проверять на радионуклиды рыбу и морепродукты, поставляемые на территорию Таможенного союза из японской префектуры Аомори. Об этом говорится в материалах фитосанитарной службы.
Такое решение принято “с учетом предоставленных японской стороной материалов”, отметили в Россельхознадзоре.
Поставки рыбы и морепродуктов из Японии были остановлены после трагедии на АЭС “Фукусима-1”. В июле 2015 г. Россельхознадзор отменил ограничения на поставки с 23 предприятий префектуры Аомори, которая находится на значительном расстоянии от аварийной АЭС. При этом служба обязала проводить дополнительную проверку продукции на радиоактивные изотопы цезия и стронция.

Контролната институция е разрешила вече да не се проверява на радиоактивност рибата и другите морски продукти, доставяни на руската граница от японската префектура Аомори.
Това решение е било взето “отчитайки предоставените от японска страна материали”.

Ще добавя само две неща. Префектура Аомори се намира през две префектури в трета, на север от префектура Фукушима, в която се намира едноименната АЕЦ, която преди ШЕСТ години … но вие се сещате.
И другият коментар е, че руската митница е толкова “добра”, колкото и българската, където приеха старото желязо за АЕЦ “Белене”, като за чисто нов ядрен реактор. Ако не си спомняте си припомнете от “Истината се познава в сравнението“.

Не ни остава нищо друго, освен да пожелаем на братята руснаци – ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Руснаците вече могат да ядат ... радиоактивна риба by

Последни от Свят

Отиди Горе