Руският Далечен изток може да привлече инвестиции за $30 млрд.

в Свят

„Далекоизточният хектар“ трябва да бъде усвоен за пет години

„Далекоизточният хектар“ – теренът, който всеки гражанин на Русия може да вземе за безвъзмездно ползване на територията на Далекоизточния федерален окръг – трябва да бъде усвоен за пет години. Това е условието, за да стане човек собственик на земята, като при това ще има възможност да получава и други терени, се казва в съобщение, разпространено днес от пресслужбата на Министерството на развитието на Далечния изток.

„Главното условие по програмата на министерството е теренът да бъде обработван в течение на пет години. При това, ако човек получи своя „далекоизточен хектар“ в съответствие с внесения законопроект, той ще има възможност да получи и още земя на други основания, предвидени в Поземления кодекс на РФ“, се пояснява в съобщението, в което се цитира изявление на заместник-министъра.

Данни на проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) сочат, че около 30 милиона руснаци са готови да се преместят да живеят в Далечния Изток, ако получат от държавата безплатно земя. В подготвения законопроект се предвижда предоставянето на всеки руски гражданин на 10 декара  (един хектар) земя в Далечния изток отначало за безвъзмездно ползване от пет години, а след това придобиване безплатно на собствеността върху него. Ако теренът остане необработван, той се отнема. Земята ще се предоставя по опростена процедура без изготвяне на кадастрални планове и нанасяне на границите на парцелите.

Идеята за безплатно оземляване на всеки жител на Далечния изток беше подкрепена от президента Владимир Путин. Целта на проекта е да се намали миграцията към вътрешността на страната. От това право гражданите на РФ ще могат да се възползват до 1 януари 2035 г. След като обработват терена пет години, те стават негови собственици.  В Министерството за развитието на Далечния изток очакват тази мярка да доведе до шесткратно увеличаване на населението на Далечния изток.

Според експерти, основната трудност за осъществяването на проекта е липсата на съответна инфраструктура.

Частни инвеститори ще представят 111 проекта на обща стойност над $30 млрд. на Източния икономически форум, който ще се проведе на 2-3 септември 2016 година

„Общо към момента Далечният изток е привлякъл частни инвестиции за $17 млрд., като делът на чуждестранните инвестиции е 10%“, каза пред журналисти Александър Крутиков, директор на инвестиционния отдел към Министерството за развитие на Далечния изток на Русия във вторник (26 юли).

На форума ще бъде открита и нова борса „Восход“, на която ще се търгуват ценни книжа на далегоизточни компании. „Решихме да създадем тази борса, за да опростим достъпа на инвеститорите към перспективни проекти в Далечния изток. На тази платформа ще може да се купуват акции и облигации на фирми, които работят в региона“, коментира Крутиков пред „Руски дневник“.

Според него в Далечния изток в момента работят 13 територии с опростени данъчни и кредитни условия за инвеститорите, като в тях участват 10 китайски, 3 японски фирми, като и дружества от Сингапур, Австралия и Казахстан.

Организаторите на форума вече са приели заявки от 2500 участници, сред които има бизнесмени от Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Виетнам, Австралия, САЩ и други държави. Планира се те да обсъдят с руските представители възможностите за инвеститорите, механизмите и инструментите за подкрепа на предприемачите, инфраструктурни и енергийни проекти. В рамките на програмата на форума са предвидени 4 диалога: с инвеститори от Китай, Южна Корея, Япония и страните от АСЕАН. / Руски дневник

Руският Далечен изток може да привлече инвестиции за $30 млрд. by

Последни от Свят

Отиди Горе