Руски журналист уличи Ненчев в лъжа

в България

Военният министър твърди, че Москва е искала 1,8 млн. евро за ремонт на един МиГ-29, а цената била едва 1,050 млн. евро, твърди Газета.ру

Руският журналист Владимир Вашченко уличи военния ни министър Николай Ненчев в лъжа. В материал, публикуван в “Газета.ру” под заглавие “Руските МиГ-ове уволниха български генерал”, журналистът вади наяве каква точно цена е поискала компанията РСК “МиГ” за ремонта на бойните ни самолети МиГ-29.

През септември изтече договорът с руската фирма за ремонт и поддръжка на самолетите. Тогава Ненчев обяви, че е постигнато споразумение с Полша за ремонт на осем двигателя за МиГ-29 и след това за още два. От договора с поляците той щял да спести на държавата над 24 млн. лева (12 млн. евро), цитира Газета.ру изказване на министъра пред агенция Sofia news.

Според твърденията на Ненчев, Полша ни предлагала далеч по-ниска цена за ремонт на двигателя на един самолет – 1,2 млн. евро, докато руснаците искали с 600 000 евро повече.

Руският журналист обаче цитира и съобщение на интернет-изданието Aviation Explorer, пред което от РСК “МиГ” са уточнили, че ремонтът на всеки един от българските МиГ-29 ще струва точно 1 050 650 евро.

Вашченко цитира и публикация на в. “Стандарт”, според която генералният директор на руската компания е предупредил комисията по отбрана в Народното събрание, че Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29, а ако тръгне да ремонтира българските самолети, руската страна ще спре да я снабдява със запасни части.

Газета.ру съобщава и за оставката на командващия ВВС ген. Румен Радев, която бе оттеглена след разговор с премиера Бойко Борисов.

източник: epicenter.bg

loading...
Руски журналист уличи Ненчев в лъжа by

Последни от България

Отиди Горе