Руска подводница с 20 междуконтинентални балистични ракети и 200 ядрени бойни глави се насочи към Сирия

в Свят

Най-голямата подводница в света – “Дмитрий Донски” (TK-208), по кодировката от НАТО – “Тайфун” , придружавана от два военни кораба вече е в Средиземно море, като целта и е сирийското крайбрежие, пише DEBKAfile, основавайки се на свои военни и разузнавателни източници.

На борда на подводницата има 20 междуконтинентални балистични ракети Булава (код на НАТО SS-N-30), носещи до 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета е с радиус на действие 10 000 километра и носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави.

Руската подводница се е насочила на юг от базата си в Северно море на 4 септември, придружена от два военни кораба за борба с подводници. Тяхното пристигане в местоназначението в срок от 10 дни ще попълни руските военни сили в Сирия. Ядрените сили са изпратени от президента Владимир Путин към сирийските брегове за първи път, и това изглежда като операция за укрепване на режима на Асад в Дамаск. Тази военна експедиция може да е насочена към въздушна и морска конфронтация със силите на САЩ в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази пред руският външен министър Сергей Лавров загриженост относно съобщенията на някои медии за засилването на руското военно присъствие в Сирия, съобщи Държавният департамент.

“Държавният секретар ясно обясни, че ако тази информация е вярна, тези действия могат да предизвикат ескалация на конфликта”, – се казва в съобщение на американското  външно министерство, след телефонен разговор на Кери с Лавров.

Държавният департамент обясни, че тези действия на Руската федерация биха могли, по-специално, да доведат до гибелта на невинни сирийци, напускащи Сирия, и до риск от конфронтация с коалицията, която се бие в Сирия срещу “Ислямска държава.”

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе