The Bulgarian Times

Русия завърши оборудването на шест военни бази в Арктика

в Свят

Оборудването на шест руски военни бази в Арктика е на практика завършено, съобщи в понеделник (7 декември) високопоставен източник от руския генерален щаб, цитиран от „Взгляд“.

„Към 1 декември практически е завършена работата по разгръщането и оборудването на шест военни бази на арктически острови и континентални полярни части на Русия“, каза източник на агенция ТАСС на петата международна конференция „Арктика: настояще и бъдеще“, която се провежда в Санкт Петербург от 7 до 9 декември.

Според източника в новопостроените комплекси във всички шест бази до Нова година ще пристигнат „стотици руски военнослужещи“. През 2016 г. те ще продължат да строят и усъвършенстват арктическата инфраструктура, както и да комплектуват войскови групи, въоръжения и техника.

„Планът е засилването на групировките в арктическата зона да завърши до 2016 г., като за 2017 г. е предвидено да завърши изграждането на останалите инфраструктурни обекти и усъвършенстването на летищната база, за да може до 2018 г. в Арктика да има самодостатъчни мобилни войскови групи“, допълни източникът. – Руски дневник

По-рано през септември от Руската Федерация бе съобщено, че става дума за строеж на шест бази, по които се работи по 13 държавни договора, за чието изпълнение са мобилизирани 1,5 хил. души, 337 единици техника, 105 инженери и квалифициран персонал, и, че ще бъдат изградени летища и военни градчета на архипелага Земя на Франц Йосиф, селището Рогачево на Нова Земя, на архипелага Северна Земя, на нос Шмидт, о. Врангел в Чукотка и на о. Котелни. По данни на ”Спец строй” над 80 хил. т, оборудване са били доставени за първите шест месеца до летищата. Съставът на базите е от професионални военни. Планира се разполагането на модернизирани изтребители МИГ-31БМ, възможност за посрещане на тежкотоварни ИЛ-76 и дори стратегическа авиация.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе