Русия празнува!

в Свят

Днес е Денят на Русия, главен държавен празник в Руската федерация.

Всяка година се отбелязва на тази дата поради две причини :

На 12 юни през 1990г. се състоя Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация и се приема Декларация за суверенитета на Русия

На 12 юни през 1991г. се провеждат първите демократични избори за президент на Русия.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет.През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни премии на дейци на науката и културата.

По случай националният празник, Руското Посолство в София организира прием , на който бяха поканени приятелите на Русия.

rusofili.bg

Патриотичен клип за Деня на Русия показва постиженията на страната

По случай Деня на Русия на 12 юни в интернет се появи патриотично видео, посветено на великите открития и хората, прославили страната по целия свят, пише Руски дневник.

“Това е Русия, в която се раждат много велики хора, даряващи света с много велики идеи, които движат напред научния прогрес, с който се променя всеобщият исторически процес”, се казва в клипа, публикуван на сайта «Жить.рф».

Във видеото се споменават изобретателят на радиото Александър Попов, първият космонавт в света Юрий Гагарин, учените Дмитрий Менделеев и Игор Курчатов, режисьорът Константин Станиславски, класикът Антон Чехов, балерината Анна Павлова, цар Петър Първи и много други.

Създателят на проекта Игор Матвиенко каза, че Денят на Русия е ден за обединение на хората. “На празника човек особено силно усеща неразривната си връзка със страната, приятелите, колегите”, твърди той, цитиран от Ura.ru

Какво е Денят на Русия?

По случай празника руската държавна информационна агенция ТАСС е подготвила специален проект, който разкрива историята на символите на страната – герба, знамето и химна, както и данни за приемането на Конституцията на Русия.

По случай празника в Москва е подготвена мащабна програма.

 Владимир Путин: ” Денят на Русия” е ярко събитие за много държави по света

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин нарече провеждането на » Ден на Русия в света» ярко събитие в културния и обществения живот на много държави, съобщи пресслужбата на Кремъл.

» Този значим, многостранен проект вече има традиция, и се превърна в ярко събитие в културния и обществен живот на много държави по света. Той предоставя на съотечествениците ни и приятелите ни отлична възможност да се потопят в атмосферата на празника» — се казва в приветствието към участниците, гостите и организаторите на празничните мероприятия, посветени на » Денят на Русия по света».

Владимир Путин изрази надежда, че тържествата ще преминат на високо ниво, подарявайки на гостите незабравимите впечатления, които ще способстват укрепването на дружбата и взаиморазбирателството между страните и народите.

Денят на Русия е един от най-младите държавни празници. На 12 юни 1990 година на конференция на народните депутати е приета Декларация за държавния суверенитет на Русия, а официалното название на празника » Ден на Русия» се закрепя едва през 2002 година.

У нас, празникът също ще бъде отбелязан в различни градове.

Българска редакция News Front

loading...
Русия празнува! by

Последни от Свят

Отиди Горе