Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

в Свят
Русия поема в събота председателството на Съвета за сигурност на ООН. Руската делегация ще ръководи работата на ключовата структура на световната организация в период на изостряне на ситуацията в Сирия и в решаващия стадий на избора на нов генерален секретар на ООН, съобщава ТАСС.

Първото заседание на Съвета за сигурност под председателството на Русия ще бъде на 3 октомври, когато ще бъде утвърдена работната програма за октомври. Същия ден постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин ще даде пресконференция, на която ще представи планираните за месеца мероприятия.

На 5 октомври в Съвета за сигурност ще се проведе шестото закрито предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН. В хода на гласуването ще се използват разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните страни членки на Съвета за сигурност. На този етап петте страни постоянни членки (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще имат решаващо значение, като те могат да използват правото си на вето, за да блокират някоя от кандидатурите.

Списъкът с претендентите за поста включва десет души. Фаворит е бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, който до 2015 г. беше върховен комисар на ООН за бежанците. Той удържа победа във всяко едно от досегашните пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност през последните месеци.

В процедурата по избор на нов генерален секретар за първи път ще бъде включена и новата българска кандидатура – Кристалина Георгиева. Първото й изслушване пред Общото събрание ще бъде в понеделник. В надпреварата остава и Ирина Бокова като самостоятелен кандидат. / ГЛАСОВЕ
Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН by

Последни от Свят

Меркел печели изборите

Изненадата е „Алтернатива за Германия” Неубедителното представяне оставя социалдемократите вън от правителството
Отиди Горе