Русия към Тръмп: Изтегли войските на НАТО от границата ни, за да си имаме доверие / НАТО отлага срещата на върха заради Тръмп

в Свят

Русия към Тръмп: Изтегли войските на НАТО от границата ни, за да си имаме доверие

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп може да помогне за установяване на доверие с Русия, ако убеди НАТО да забави своето разширяване или да изтегли войските си от нейните граници. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретариат на руския президент Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

В интервю за агенцията Песков отбеляза, че това би довело до намаляване на напрежението в Европа. За жалост обаче „мускулите на НАТО стават все по-големи и идват все по-близо до границите на Русия“.

На срещата си на върха през юли във Варшава Алиансът реши да разположи допълнителни сили в Полша, Литва, Латвия и Естония, на фона на ескалацията на напрежението с Москва, припомня АП. По време на предизборната кампания в САЩ Тръмп похвали Путин като силен лидер и намекна, че Вашингтон може да се откаже от някои свои ангажименти като член на НАТО.

Песков увери, че руският президент е направил всичко възможно, за да запази неутралитет към кандидатите на изборите в Съединените щати, предаде ТАСС. Това заяви Песков в интервю за CNN, в коментар на твърденията,че Тръмп е имал подкрепата на Русия.

Путин никога не каза кой от кандидатите за президент на САЩ предпочита и прояви голяма предпазливост, казвайки, че Русия ще приветства всеки избор на американския народ, отбеляза Песков. „Ние не можем да си позволим да се месим във вътрешните работи“ на Съединените щати, подчерта прессекретариат на руския президент.

Песков даде да се разбере, че никой не очаква бързо подобряване на американско-руските отношения, след като Тръмп влезе в Белия дом през януари. Той наблегна на въпроса за санкциите, наложени от Запада на Русия, като подчерта, че те са ударили и по двете страни.

Русия никога няма да обсъди въпроса за териториалната принадлежност на Крим и е готова да чака, докато в Европа и САЩ разберат това, подчерта прессекретариатт на Путин. / ТРУД

НАТО отлага срещата на върха заради Доналд Тръмп

НАТО ще отложи планираната за началото на следващата година среща на върха заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщава “Шпигел”.

НАТО отлага срещата на върха заради Доналд Тръмп

Според немското издание от алианса се опасяват, че Тръмп може да пренебрегне събитието, ако то се проведе скоро след встъпването му в длъжност през януари. Затова ще бъде дадено повече време, в което републиканецът да формира позицията си към НАТО.

Спечелилият изборите на 8 ноември Тръмп многократно е изразявал мнение, че САЩ трябва да преразгледа позицията си към алианса. Сред мотивите на милиардера е това, че страната му плаща непропорционално голям дял за организацията.

Той също така е заплашвал, че като президент не би защитил задължително другите страни от алианса, без да разгледа как те са изпълнили своите ангажименти към САЩ. / ГЛАСОВЕ

loading...
Русия към Тръмп: Изтегли войските на НАТО от границата ни, за да си имаме доверие / НАТО отлага срещата на върха заради Тръмп by

Последни от Свят

Отиди Горе