Русия и Китай бавно, но сигурно се готвят да нанесат удар по хегемонията на долара

в Свят

Според СМИ Москва и Пекин са направили още една крачка към създаването на алианс, който ще им позволи да сринат хегемонията на долара на пазара на световните валути. На 14 март В Пекин Банка “Русия”, в рамките на руско-китайския договор за укрепване на икономическите връзки между двете страни, отвори своето първо чуждестранно представителство. Така Русия и Китай създават предпоставки за нови глобални стандарти и заплашват да сложат край на днешното господство на САЩ и американския долар.

През последните няколко години Русия и Китай активно купуват злато на световния пазар, което означава, че двете страни имат намерението да обезпечат валутите си със скъпоценния метал.

През 2016 г. руската Централна банка е купила 201 тона злато, което пета година поред прави руския регулатор световен лидер сред другите централни банки. Китай внимателно скрива своите запаси от злато, но е известно, че той също активно купува скъпоценния метал. Миналата година Китай посети заместник-шефът на руската Централна банка – Сергей Швецов, който заяви, че Русия и Китай искат да постигнат опростяване и увеличаване на обемите на сделките със злато между двете страни и в перспектива всичките страни от БРИКС трябва да се включат в този процес.

Това заявление показва, че Москва и Пекин се готвят да нанесат удар по долара. Отказът от долара ще бъде обезпечен и поддържан именно от златото, ще се появи новият “златен стандарт на Изтока”, в който главната роля ще бъде на запасите от злато в Китай и Русия.

През май тази година се очаква Русия да пусне първите облигации федерален заем, номинирани в китайски юани, а след това Китай ще пусне облигации в рубли.

Бавно, но сигурно Москва и Пекин затягат примката на шията на американския хегемон. Когато наближи часът “хикс”, ще стане ясно кога двете страни ще започнат да се избавят от своите доларови резерви.

Издателство “Распер”

• Най-простото обяснение, какво е доларът ?

Най-простото обяснение, какво е доларът ?

Русия и Китай бавно, но сигурно се готвят да нанесат удар по хегемонията на долара by

Последни от Свят

Отиди Горе