Румен Радев е петият президент на България

в България

Румен Радев – президент със съкрушителна победа

Социологическите агенции “Галъп Интернешънъл Болкан” и “Алфа Рисърч” излязоха с първи данни от екзит пола към 19 часа. Според прогнозните данни Румен Радев води с над 20 процента пред Цецка Цачева, съобщава БНТ.

Данните на “Алфа Рисърч” сочат, че за Румен Радев са гласували 58.1 на сто от избирателите, за Цецка Цачева – 35.3 на сто, докато 6.6 процента от избирателите не подкрепят никого.

Данните на “Галъп” са: за Румен Радев – 58.5%, Цецка Цачева – 35.7%, Не подкрепям никого – 5.8%. / ГЛАСОВЕ

Румен Радев печели втория тур на президентските избори, показват социологическите проучвания, базирани на екзит пол. Радев, който е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Радев влезе във финалната битка за “Дондуков 2” като победител от първия етап на надпреварата, в който имаше превес от близо 3.5 на сто пред Цачева. Историческият опит показва, че първенецът от първия тур е и крайният печеливш в изборите.

Премиерът Бойко Борсов превърна балотажа на президентските избори в решаващ вот и за изпълнителната власт в страната, след като каза, че ако Цачева не спечели, той ще подаде оставка и партия ГЕРБ ще се оттегли от управлението.

В изявите си в последните дни министър-председателят подчерта, че грешката за номинацията на Цачева е негова. Като грешка обаче той видя това, че не се подвел по популизма, а заложил на подготвен кандидат за президентския пост. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че носи отговорността за това партийното решение. / DarikNews

Румен Радев е петият президент на България by

Последни от България

Отиди Горе