Рухва терорът на мобилните оператори. . . от 2017 си говорим с германски карти в България

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Издевателствата на мобилните оператори над клиентите им в България ще приключат в средата на 2017 г., стана ясно от решение на Европейската комисия. От 15 юни следващата година окончателно се отменя роумингът в рамките на съюза. Това означава, че изчезват всякакви разходи, свързани с ползването на телефон в чужбина. От което пък следва, че 2 карти регистрирани в Германия например, могат да си говорят помежду си в България, и таксите ще са все едно и двете са в Германия. Т.е. единствената цена на разговора ще е тази за вътрешен разговор. Нищо повече. Ще важат също пакетите безплатни минути.

Всичко това означава, че българските шмекери, дето сега са се наговорили и доят потребителите, ще се окажат в пряка конкуренция с всички европейски оператори. Шанс за наговаряне между десетки компании няма, пък и то някои тарифи в ЕС са по-изгодни от българските.

По принцип ЕК е оставила „вратичка“ за операторите да ограничават потребителите си, които ползват услугите им в чужбина, ако „прекалено много се ползва“. Не е вероятно обаче всички оператори из ЕС да решат да прилагат подобни репресии. Достатъчно е няколко оператора да не го направят, и това ще ги направи свръх конкурентни спрямо останалите. Т.е. малко вероятно е по тази схема шмекерите да запазят привилегиите си. Със сигурност нашите тук ще опитат, но е малко вероятно да го направят всички в ЕС.

По принцип решението идва след години на протакане и лобиране. Чрез подкупи на комисари и депутати, телекомите успяха да спечелят няколко години. На всеки рекет обаче му идва краят… / ГН