Росатом: Нуше, Нуше, ти си мойто мише!

в България

Епизод пореден от криминалния сериал “АЕЦ “Белене” – грабеж до безкрай”.

Преди минути изтече поредната инструкция от Москва, на страницата на (из)родното министерство на енерГЕПИката, за поредното набиване на обръчите на министърката, в центъра на руската столица.

Ето го и самото него:

Изготвя се Пътна карта за изплащане на дължимите суми по арбитражното решение за Белене 13.10.2016

Москва се проведе второ заседание на работната група между представители на “Български енергиен холдинг” ЕАД, “Национална електрическа компания” ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация “Росатом” и АО “Атомстройекспорт”. В срещата участваха и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на финансите г-н Кирил Ананиев и господин Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на “Росатом”.

По време на срещата министър Петкова информира руската страна за приетия от Народното събрание на 28-ми септември тази година Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на “Националната електрическа компания” ЕАД във връзка с решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта Белене. “Още на следващия ден Министерството на енергетиката изпрати информация до Европейската комисия с цел спазване на изискванията по предоставяне на държавни помощи. В ежедневна комуникация сме с представители на Комисията и очакваме до два месеца да получим отговор от тях”, подчерта Петкова. Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. В тази връзка, в рамките на днешната среща, адвокатите, представляващи двете страни, започнаха дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса.

Двете страни препотвърдиха отличното съвместно сътрудничество в работата по удължаване живота на двата блока на АЕЦ “Козлодуй”. До края на месец октомври предстои завършване на дейностите по удължаване срока на работа на 5-ти блок на атомната централа, а дейностите по 6-ти блок се изпълняват по график.

1-во – В съобщението НЯМА нито една буква и намек, че искаме час по-скоро да видим, проверим и удостоверим, какво е това нещо, има ли го и съответства ли на размера на присъдата и трупащите се неустойки. Ъ-ъ! Нито една буква!

2-ро – Заявено е продължаване на агонията с трупането на ежедневните неустойки от по € 167 000 на ден, които до днес вече стават около € 20 милиона, а до изтичането на поредното удължаване ще станат € 30 милиона, към главницата от € 620 милиона.

3-то – От произнасянето на присъдата до ден-днешен, вече цели ЧЕТИРИ месеца няма нито едно твърдение или обещание на министър Петкова, което да е било изпълнено в срок или въобще започнало да се изпълнява. Ще ви напомня само, че до 21-ви юли тя твърдеше, че на следващата седмица наши хора ще тръгнат за Русия да търсят реакторите, но вече ТРЕТИ месец това не се случва. Това автоматично означава, че и поредния срок от ДВА месеца пак няма да бъде спазен, пак ще се намерят основания за удължаване и трупането на милионите ще продължи до последния българин, който работи и си дава парите на престъпната хайка владееща територията.

Гарантирано от мишленце:

путкова

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Росатом: Нуше, Нуше, ти си мойто мише! by

Последни от България

Отиди Горе