Росатом: България си е наша

в България

Един ден след смяната на директора на Росатом и 114 дни след като бяхме осъдени да заплатим € 620 милиона плюс € 167 000 на ден на дъщерната и компания Атомстройекспорт уебстраницата на корпорацията публикува една-единствена новина и тя гласи следното:

Исполнительный директор болгарской АЭС «Козлодуй» ознакомился с технологическими процессами Машиностроительного завода ТВЭЛ
“Изпълнителният директор на българската АЕЦ “Козлодуй” се запозна с технологичните процеси в Машиностроителният завод на ТВЕЛ”

ТВЕЛ е друга дъщерна компания на Росатом, която отговаря за производството на ядреното гориво.

Вместо да превеждам безсмислената статия предпочитам да ви покажа, какво и защо не е споменато в нея.

1-во – не става ясна истинската причина и необходимост от това посещение. В първото изречение на статията е споменато, че той е посетил завода с “работна визита”, което не означава НИЩО. Директорът на българската АЕЦ няма абсолютно никаква работа в този завод и сега ще разберете защо.

2-ро – не е споменато населеното място, в което или край което се намира този завод. Тази информация би била полезна за читателите, които не познават структурата на Росатом и на дъщерната и компания ТВЕЛ, която има и други заводи за производство на ядрено гориво. За да стане ясно пояснявам, че въпросният завод се намира в град Електростал (в превод Електростомана) в Московска област, т.е. не далеч от столицата.

3-то – от статията не става ясно дали продукцията на въпросния завод има отношение към доставките на ядрено гориво за българската АЕЦ. Отговорът е НЕ, поне официално. Производителят на ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй” е заводът НЗХК в град Новосибирск, който се намира на близо ТРИ хиляди километра по права линия от мястото на събитието.

4-то – не можеше ли вместо тази безсмислена и безсъдържателна екскурзия същото лице да посети завода — производител на оборудването за АЕЦ “Белене” и да се убеди в неговото съществуване и съответствие с поръчките. Отговорете си сами.

Какво е посланието на тази статия? Не знам за вас, но за мен това си е КРЯСЪК, че могат да се гаврят с всички нас, когато и колкото си поискат. Благодарение на послушковци, като директора на АЕЦ-а:

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Уебстраницана на АЕЦ “Козлодуй” не е публикувала нищо свързано с това съобщение.

Георги Котев

loading...
Росатом: България си е наша by

Последни от България

Отиди Горе