Резултати от аварийно — спасителната среща на върха на ЕС в Братислава

в Свят

Преди няколко години членството в ЕС беше толкова привлекателно, че дори Швейцария и Норвегия разглеждаха възможността за влизане в съюза. Днес председателят на Еврокомисията  говори, че Евросъюзът е застрашен от „екзистенциална криза“, а Ангела Меркел,че ситуацията на Европа е критична, не може да се поправи само с една среща на високо равнище.

Великобритания ще блокира създаването на армия на ЕС.

Великобритания,(която не бе поканена на срещата) ще блокира създаването на европейска армия, докато е член на Европейския съюз, каза, каза министърът на отбраната на кралството Майкъл Фалън в интервю за Times.

Планът на Юнкер да се установи единна армия разтревожи сериозно всички американски пудели сред европейските страни. Особено прибалтийските държавици.Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че ЕС не може да създава армия и да дублира функциите на НАТО.

На аварийно-спасителната неформалната среща на върха на ЕС, на която, ЕК Франция и Германия щяха да представят план за създаване на “обща военна сила”, която може да се конкурират с НАТО.

Откога Меркел е за втория ред?

Според документа, който лидерите на ЕС обсъдиха на срещата на върха, се очаква, че Европейската комисия да излезе с предложение да се създаде обща армия през декември,а сключване на споразумение е планирано за юни 2017.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че страната му може да бъде водеща в европейското отбранително сътрудничество, но не може да го поеме цялото, предаде AFP.

„Франция е поела основните усилия по европейската отбрана, но ние не можем да сме сами и не искаме да сме сами“, заяви Оланд  в Братислава.

България веднага ще получи от ЕК 108 млн. евро за охрана на границите, останалите 52 млн. евро до 160 млн. евро, които поискахме от Брюксел, ще бъдат изплатени по други механизми.

Юнкер посочи, че според него в България трябва да бъдат изпратени още 200 офицери на Frontex, както и да се осигури финансиране за 50 автомобила за охрана на българо-турската граница.

Борисов благодари лично на Германия, Португалия, Финландия, Унгария, Полша, Словакия, Италия, Швеция, че са застанали зад искането на страната ни.

Това са само осем държави,което означава,че останалите 20 държави членки на ЕС не са подкрепили помощта за България.

Тази среща беше неуспешна, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан. “Тя беше неуспешна, защото не се получи промяна на миграционната политика на Брюксел”, се казва в изявление на Орбан.

Според него “в ЕС както и преди преобладава същата тази разрушителна и наивна миграционна политика”.

“Дори сега се говори повече за усилването на процеса на разпределение на мигрантите, отколкото за тяхното спиране на Шенгенските граници”, подчертава унгарският премиер. Единственият успех е споразумението за оказването на конкретна помощ на България, каза той. “Тъй като натискът на българската граница /с Турция/ нараства, а разходите за отбрана са изключително големи”, заключи Орбан.

Вишеградската четворка отхвърли квотите мигранти и отправи към арогантния ЕС подстрекателски ултиматум, пише британският в. „Експрес“.

Техните искания идват, след като отделната клика на средиземноморските държави, включително Франция, Испания и Италия, образуваха собствена група по интереси, за да се противодейства на мощта на Ангела Меркел.

Развитието на нещата е признак за засилващата се дезинтеграция на ЕС, в резултат на която блокът представлява едно разделено на различни фракции цяло, като всеки от участниците защитава пред бюрократите в Брюксел своите интереси.

Ултиматум е за ерозията на демокрацията поради нарастващо авторитарната Еврокомисия, която залива страните-членки с хиляди диктаторски закони. Групата заяви: “Необходимо е да се засили ролята на националните парламенти, подчертаващи уважение за спазването на принципите на субсидиарност и пропорционалност.”

За равнопоставеността сред членовете в съюза, повдигайки въпроса, че страните от Източна Европа са пренебрегвани от Германия и Франция по ключови въпроси. „Европейската интеграция е общ проект и всички преговори трябва да бъдат всеобхватни и отворени за всички страни членки.“

По въпроса за сигурността, който се превърна в приоритет след поредицата от кървави терористични нападения по континента, свързани с мигрантската криза.“Последните терористични атаки доказват, че е налице ново предизвикателство, с което ЕС трябва да се справи – увеличаващ се тероризъм и трансгранична престъпност.“

За опазване на външните граници на Шенгенското пространство, както и на целия ЕС. Въпросът за сигурността е тясно свързан с миграцията, която е голям проблем за пет от страните членки и страните настояват за базиране на мигрантската политика върху принципа на „гъвкавата солидарност“.

По проблемите с единния пазар за бедствения проект с еврото, и в същото време се отчита, че популярността на ЕС е понесла редица тежки удари заради продължаващата години икономическа стагнация.

Австрия трябва да поиска присъединяване към Вишеградската четворка,заяви лидерът на опозиционната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе в интервю за вестник Тиролер Тагесцейтунг.

„До момента в Европа се приемаха различни договорености между Германия и Франция, които трябваше да бъдат преглъщани от останалите. В засилването на Вишеградската група аз виждам шансове за реформирането на ЕС“, заяви Щрахе. Според него V4 се противопоставя на политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

Кандидатът за австрийски президент Норбер Хофер (фалшифицираните и касирани избори),от същата партия представи на срещата с чешкия президент Милош Земан в понеделник проект за присъединяване на Австрия към В-4 . Той заяви, че страните от Централна Европа трябва да засилят своя глас в ЕС и да създадат „съюз вътре в съюза“.

В деня на срещата ХСС залаши Меркел с разваляне на коалицията заради мигрантите.

Лидерът на Християн социалния съюз – ключов партньор на Ангела Меркел в управляващата коалиция, заплаши с оттегляне на подкрепата за канцлера на ФРГ в предизборната борба, ако не бъде въведен лимит за прием на бежанци.

В интервю за сп. „Шпигел”,председателят на ХСС Хорст Зеехофер казва, че политическата му сила няма да се откаже от настояването за въвеждане на лимит от не повече от 200 000 приети мигранти.

„Трябва да променим политиката, за да си върнем доверието”, изтъква Зеехофер.

Срещата поддържа идеята, че днешната глобализация е най-добрата възможна система,въпреки  икономическите политики на разбиването на националната и социалната държава.

Юнкер и Меркел срещу народите в Европа смятат да полегнат на Обама и ционистките капитали и да подпишат ТТИП.

Днес в редица германски градове 250 000 ще излязат на мащабни протести срещу споразуменията за търговия, които Европейският съюз се готви да подпише със Съединените американски щати и Канада – ТТИП и СЕТА, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Най-голямата демонстрация ще бъде във федералната столица Берлин, където се очаква да се съберат около 80 хил. души. Мащабни протести обаче ще има също в Кьолн, Франкфурт на Майн, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгард.

Призивите за митингите са отправени от 26 синдиката, екологични организации и църковни групи, които се опасяват, че планираните сделки ще застрашат екологичните и социални стандарти на Общността.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

Резултати от аварийно — спасителната среща на върха на ЕС в Братислава by

Последни от Свят

Отиди Горе