Reuters: Циментов концерн от Франция финансира терористите в Сирия

в Свят

Властите във Франция започнаха разследване по отношение на френско-швейцарския циментен концерн LafargeHolcim по подозрение за финансиране на терористична дейност в Сирия, както и за създаването с това на заплаха за живот на хората. Това съобщи във вторник агенция

Reuters, позовавайки се на осведомени източници.

Според техните данни, делото се води от трима следователи, един от които е специализиран в борбата с тероризма, а двамата други — във финансови престъпления.

Официалният представител на LafargeHolcim, най-крупната в света компания в областта на производството на цимент и строителни материали, се е въздържал от коментар по повод съобщението, предава агенцията.

През януари компанията — производител на строителни материали LafargeHolcim се оказа в центъра на скандал, след като вестник Le Monde съобщи, че компанията е начислявала средства на терористични групировки, в това число на терористичната организация «Ислямска държава».

Както твърди изданието, филиалът на френската компания в Сирия е имала договор с бойците от Ислямска държава през 2013-2014 години, за да обезпечи функционирането на своя завод за производство на цимент в североизточната част на Сирийската Арабска Република.

Работа на завода в тази страна е била спряна на 19 септември 2013 г.

След реакцията на обществените организации Министерството на икономиката на Франция се обърна към прокуратурата, за да изясни, влизала ли е компания в сговор с Ислямска държава.

Едновременно жалба в прокуратурата е подала и френската Асоциация за защита правата на пострадалите от икономически престъпления.

LafargeHolcim, чиято щабквартира се намира в Париж, заяви, че нейният сирийски филиал е платил на трети лица, за да се договорят с въоръжените групировки.

Ръководството на компанията твърди, че това е била направено с цел «да се обезпечи безопасността на служителите» на завода.

Компанията твърди още, че «крайните получатели на парите не са й били известни».

News Front

loading...
Reuters: Циментов концерн от Франция финансира терористите в Сирия by

Последни от Свят

Отиди Горе