Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Reuters: 2015 г. стана истински ад за Европа, който през 2016 г. ще бъде още по-лош

в Свят
Loading...

За Евросъюза 2015 г. стана „година на ада” от която и да е страна да я гледаш, а следващата 2016 г., ако британците гласуват да напуснат общността, може да се окаже още по-лоша, пише в Reuters коментаторът Пол Тейлър.

Според Тейлър, такива жестоки сътресения Европа не е преживявала от времето на падане на Берлинската стена. Тогава обаче промените бяха радостни и послужиха като тласък за европейската интеграция, а кризите на 2015 г. рискуват да разкъсат ЕС на парчета.

Две години след събаряне на желязната завеса е подписан договор за ЕС, в продължение на следващите 15 г. стана разширяването на НАТО и ЕС към границите на Русия, Украйна и Беларус.

„Изглежда ще се потвърдят прогнозите на бащата-основател на Евросъюза Жан Моне, че Европа ще се разширява за сметка на кризи. Политическите и икономическите сътресения през тази година – потоците мигранти, гръцкия дълг, ислямския тероризъм и действията на Русия – доведоха до възстановяване на граничния контрол на много места, подем на популистки политически сили, взаимни обвинения между правителства на страни от ЕС” – се казва в публикацията на Пол Тейлър.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреждаваше, че форматът на Шенгенската зона се намира под заплаха, и ако вътрешните граници бъдат затворени, то еврото едва ли ще оцелее. На 12-та среща на лидерите на ЕС Юнкер заяви: „Кризите, с които се сблъскахме, останаха, и ще дойдат нови”.

източник: БЛИЦ

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе