Ретро новини: За запазване морала и спокойствието в столицата

в Любопитно
Няколко интересни заповеди, издадени от Столичното градоначалство през 20-те и 30-те години на ХХ век, целящи осигуряването на обществения ред и спокойствието на гражданите.
София, ъгълът на ул. “Търговска” и булевард “Дондуков”, 20-те години на ХХ век

За спокойствието на столичани
Поради това, че всяка сутрин, още в зори, млекари, зарзаватчии с колички, кифладжии и др. продавачи с виковете си из улиците нарушават спокойствието на гражданите; че много велосипедисти кръстосват из града без номера на колелата си, а нощно време без фенери; че голяма част от автомобилите продължават да се движат из града с непозволена скорост, даже и през време на най-усиленото движение, Столичното градоначалство е издало следната заповед:
1. Занапред се забранява на всякакви млекари, зарзаватчии, кифладжии и др. продавачи да ходят и викат сутринно време по улиците на града. Млекарите ще разнасят млякото си по домовете без всякакъв шум, а всички други продавачи ще се установят на определено място и там ще чакат своите клиенти.

 

Продавач на сироп със своята количка
Бозаджия пред Офицерския клуб в София, 30-те години на ХХ век
Производител на дини и пъпеши с каруцата си и купувачи на стоката, София, 30-те години на ХХ век

 

2. Безусловно се забранява циркулирането на велосипеди без номера и вечерно време без фенерчета.
3. За последен път се предупреждават шофьорите в столицата, да не карат бързо из града. В противен случай, ще се забрани движението на частните автомобили из града.

 

Млад мъж с луксозна американска лимузина Пакард (1933 Packard Sedan Eight Limo) в центъра на София, 30-те години на ХХ век

Нарушителите ще се задържат в участъците, ще им се съставят актове и предават на съд за наказание.
Август 1922 г.

Националните химни
Столичното градоначалство е издало заповед, с която се забранява да се свирят или пеят всички национални химни по локалите и др. подобни заведения, освен при официални и тържествени случаи, дето действително се изразява почитание към съответната държава при изпълнението им.
Март 1924 г.

Снимка за спомен на празнуващи служители на кожарската фабрика “Бокс”, на стената са закачени табели “Пеенето забранено” и “Сервира се газирана горнобанска минерална вода”, началото на 30-те години на ХХ век

За запазване обществения морал
С цел да се запази общественият морал и да не се нарушава нощната почивка на гражданството, столичният полицейски комендант е издал заповед, с която се забранява:
1. В трамваите всякакво пеене, неприлично отпуснато държание, разговаряне с висок глас и пускане разни закачки по адрес на когото и да било от пътниците.
2. След 22 часа (10 часа вечер) из улиците и площадите на града всякакви песни, свирене, провикване и разговаряне с висок глас се забраняват.
3. Забранява се допускането в трамвайните коли на хора в очевидно нетрезво състояние.

Княжево, улица “Цар Борис” и трамвай № 5, 20-те години на ХХ век

4. Забранява се изтърсването на юргани, дюшеци, чаршафи и др. подобни предмети от балкони и прозорци, изложени към улиците и площадите, а също така изтупването на другите балкони и прозорци, изложени към дворовете по-рано от 7 ч. сутринта.
5. Забранява се поставянето на разни надписи и рисуването на каквито и да било ликове по стените на сградите по улиците и във вътрешността на предназначените за публика места.

Афишите по оградата на строежа на сградата на застрахователно дружество “Юнион” на булевард “Княз Александър I” №1, 30-те години на ХХ век

Нарушителите на настоящата заповед ще се преследват от всички полицейски органи в столицата по чл. 475, 483 и 486 от наказателния закон, като на нарушителите на реда и благоприличието глобата се събира веднага по карнетка.
Август 1934 г.

Софийски летящ отряд – въоръжен патрул за поддържане на реда, София 1923 г.

 

Автор: Илиана Иванова, Изгубената България
Снимки: lostbulgaria.com

Източник: ГЛАСОВЕ

loading...
Ретро новини: За запазване морала и спокойствието в столицата by