Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Разсекретени писма на Хилъри Клинтън: САЩ нахлули в Либия заради златото и петрола на Кадафи

в Свят
Loading...

Неотдавна Държавният департамент на САЩ разсекрети електронните писма на Хилъри Клинтън, които разкриват истинските причини за интервенцията в Либия, съобщи RT. В писмата се разкриват огромните златни запаси на Кадафи, които могат да станат основа за създаване на панафриканска валута, която ще може да се конкурира с доларите в региона.

Като причина за интервенцията се сочат големите нефтени запаси на Либия и засиленото френско влияние в Северна Африка. Куриозното е, че именно Франция е инициира офанзивата срещу Кадафи при подкрепата на САЩ.

„Писмата на Клинтън потвърждават резултатите от изследванията. Диктатори възглавяват много африкански страни, но Западът не бърза да им се меси в работите. Администрацията на Обама още от самото начало се ръководи от наивни или откровено погрешни представи какво трябва да се предприеме за регулиране на ситуацията в Либия след войната” – заявява за RT политическият коментатор Ариел Бен Соломон от Jerusalem Post.

През 2011 г. лидерите на западните държави приветстваха свалянето на режима на Кадафи като демократична стъпка, без да се погрижат за нейното стабилизиране и функциониране на държавата. Бежанската вълна дойде нечакана, но закономерна и заслужена.

Според Ариел Бен Соломон още от началото е било очевидно, че нахлуването в Либия ще доведе до негативни резултати.

източнук: БЛИЦ

Последни от Свят

Отиди Горе