Разоръжена България не може да формулира национално отговорна позиция за Македония

в България

България няма национално отговорна позиция, която да защитава интересите на българите в Македония и дългосрочните интересите на държавата. Ние естествено отново сме в ролята на послушната толерантна разоръжена слугиня.

Има два международни фактора:

– От една страна САЩ, НАТО и ЕС,които толерантно стоят зад интересите на албанците в Македония зад Талат Джафери и Заев е тяхна марионетка;

– От друга страна хората на Груевски, който управлява от 10 години, подкрепян е от Сърбия и великосръбски шовинисти, а Сърбия е подкрепяна от Русия.

Президентът Иванов е марионетка на Груевски и кукла на конци, обяви евродепутатът Джамбазки.

Аз не приемам нито един от двата международни фактора, приемлив за интересите на българите и България.
Анкара потрива доволно ръце, защото албанците и македонците волю-неволю работят за изпълнение на неоосманските планове на Турция на Балканите. Македонската криза се постепенно се превръща в религиозно етническа.

Президентът Радев: Призовавам партиите в Македония да уважават демократичния процес.
Бойко Борисов, ГЕРБ: Жизненоважно ни е Македония да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция.
Станишев: ПЕС стои твърдо зад СДСМ и лидера Зоран Заев.
Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава.

Албанският фактор има доста измерения Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, албанците на запад”. САЩ се поотдръпнаха, след като забъркаха кашата на Балканите, а ЕС е в колапс и не е в състояние да се намеси. Чрез социалните мрежи еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан осъдиха насилието в македонския парламент.
Очевидно работят формулите, които Вашингтон заложи с войната в Югославия за подпалването на Европа по изпитания начин — от Балканите.

Американското посолство призна избора на Талат Джафери за председател на Събранието в Македония и хвърли отговорността за насилието, върху лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който не е в Скопие и върху президента Георги Иванов. В Македония над 100 души са пострадали при сблъсъците в парламента.

Във „Фейсбук“ страницата на гражданска инициатива „За едничка Македония“ четем, че „Гражданите защитиха демокрацията и законодателния дом. Ние оставаме пред парламента до окончателна развръзка. Народът показа мъдрост, трезвост, не се огъна и отговори по подобаващ начин на провокациите. Ще стигнем до край“. Продължават призивите за събиране на привърженици на гражданската инициатива от цялата страна в Скопие, които да продължат протестите.

Албанците са 25% от населението в Македония.Според евроатлантическия Охридски мирен договор те имат право да говорят на своя език.
Всички албанци декларират, че искат да живеят във “Велика Албания”.Документът, който възроди страховете от превръщането на Македония в трета албанска държава на Балканите, носи името „Платформата от Тирана”.

В България на консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Направената оценка на срещата е, че към момента не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

Aвтор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
Разоръжена България не може да формулира национално отговорна позиция за Македония by

Последни от България

Отиди Горе