Размерът няма значение

в България

Това е постановил в своето доскоро секретно, но вече публично Решение на арбитражния съд в Женева, по делото на руската Атомстройекспорт (АСЕ) срещу българската НЕК, по делото за прекратения проект АЕЦ “Белене”.

Днес ще разгледаме спора между Ищеца (АСЕ) и Ответника (НЕК) по повод исканата сума от първия, за това че е съхранявал и поддържал уж произведено оборудване с дълъг цикъл на производство (ОДЦП, т.е. реакторно и турбинно такова), на територията на заводите на своите подизпълнители.

И ето какво четем по този повод на страница 205/412 от Решението,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката на страницата):

Видно от параграф 839 на Решението руската АСЕ е поискала над 4 милиона евро, за съхранение на неизвестно какво и колко. Видно от следващия параграф съдът удовлетворява искането с аргумента, че “някои елементи са с размери няколко метра на дължина и ширина”. Ама колко са тези елементи, колко са тези метри на дължина и ширина, ама има ли височина, ама … много искате да знаете?

За да добиете представа за размера на грабежа съм ви подготвил кратка лекция по елементарна математика. За начало е важно да си припомним, че делото се е гледало през 2014-та г., а твърдението, че нещо е било произведено (например реактора за първи блок) датира от 2012-та г. Следователно той и съпътстващото го оборудване, ако го има въобще, е било съхранявано в продължение на ДВЕ години. Средно по около ДВА МИЛИОНА евро на година. До тук всичко ли е ясно?

За да разберем дали това е много или малко реших да сравня с цените за паркиране в Санкт Петербуг, защото в едно много далечно (повече от 20 километра) от старата столица предградие и се съхранява въпросното оборудване. Става въпрос за комплекса “Ижорски заводи”, упоменати в Решението на съда.

Попитах Google за цените на паркинга в Санкт Петербург и той ми препоръча местен Комитет за развитие на пътната инфраструктура, който предлага тарифи за паркоместа, в самия център на втория по големина град в Русия. И тарифната таблица изглежда ето така:

За нуждите на нашата математика избрах най-високата тарифа, за една година, за превозно средство от категория “С”, което според руските закони означава камион с тегло над 3,5 тона. Нека това бъде камион ТИР?

Ако превърнем руските 216 000 рубли в евро ще получим приблизително € 3000. Значи да си държите ТИР-а в центъра на Санкт Петербург за цяла година ще “олекнете” с € 3000. Но всички ние за година сме олекнали с цели € 2 000 000, което прави приблизително 680 (шестстотин и осемдесет) броя камиони ТИР. Но толкова струва в центъра на старата столица. А на 20 километра в посока блатата на река Нева цените са доста по-ниски? Поне два пъти, а може и повече? Така получаваме, че ние плащаме ежегодно съхранение и поддръжка на между 1 500 и 2 000 камиони ТИР? А? Как ви харесва?

На вашето желание ще оставя да определите, колко голяма площ е нужна, за съхраняването и поддръжката на толкова много ТИР-ове? Според съда това са няколко на няколко метра. Внимавайте да не сгрешите!

Ако не си спомняте на кого дължим тази радост можете да си припомните от “Трайчо Трайков: Дреме ми на микрочипа за българите“.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Размерът няма значение by

Последни от България

Отиди Горе