Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Разкошен естествен плувен басейн доказва, че не е нужно да се къпем в хлор (ВИДЕО)

в Технологии
Loading...

Сезонът на басейните е в разгара си – идеално място за разхлаждане, отмора и добиване на така желания тен. Най-прекрасно би било да можем да се изкъпем в Naturbad Riehen – изцяло естествен басейн, без никакъв хлор във водата. Това чудо се намира в Швейцария. Проектирано е от Herzog & de Meuron. Идеален за съвременното семейство, басейнът разчита на изобилно озеленяване и естествени водни системи за почистване на водата. Така хората могат да поплуват в красиво, свежо “езерце” без типичния остър мирис на хлор от плувния басейн.

Строителството на Naturbad Riehen започва през 2013 г. Проектът се радва на пълната подкрепа на жителите на Риен, които отчаяно искат нов плувен басейн и избират той да бъде изграден по най-естествен начин, без нужда от „традиционните“ химикали. Herzog & de Meuron пък мислят върху собствена идея за естествен басейн още от 1979 г. – три десетилетия време за прецизиране на проекта. Техниките за естествена филтрация вече са добре усъвършенствани и те се оказват в сърцето на дизайна на Naturbad Riehen. В крайна сметка басейнът осигурява чиста вода за 2000 къпещи се всеки ден.

Naturbad Riehen разполага с плувен басейн, зона за гмуркане, зона за воден отдих, детски басейн, тревиста площ – перфектна за излежаване и пикници, както и поддържащи съоръжения, съблекални и бани. За да се прочисти, водата преминава през „първата цедка”, където се обират мазнини, твърди частици и косми. След това течността се изпраща в “областта за регенерация”, където растения като водни лилии и ириси филтрират течността и абсорбират бактериите и всякакви други съединения. Накрая чистата вода се изпомпва обратно в зоната за къпане. /  GreenTech.bg

 

 

Последни от Технологии

Отиди Горе