Путин: Време е да повярвате на Русия и на единния фронт за борба с тероризма

в ПО СВЕТА

Противоречията, свързани с преразпределяне на икономическата мощ и политическото влияние, постоянно нарастват. А товарът от взаимното недоверие ограничава възможностите за ефективен отговор на реалните предизвикателства и заплахи. При това ние не виждаме желание у някои от нашите международни партньори да се решават реалните международни проблеми. Някои структури, създадени по време на студената война, и очевидно изживeли времето си, такива като НАТО, независимо от множеството речи за необходимостта от адаптация към новите реалности, практически не предприемат никакви реални действия. Затова пък се правят постоянни опити такъв ключов механизъм гарантиращ общоевропейската и трансатлантическата сигурност какъвто е ОССЕ, да се трансформира в инструмент обслужващ нечии външно-политически интереси. В резултат този важен инструмент работи напразно.

Освен това, постоянно се щамповат заплахи, измислени и митични, като прословутата „руска военна заплаха”. Действително, това е доходоносно занятие. Може да се искат от страните нови военни бюджети, да се подчинят съюзниците на интересите на една свръхдържава, да се разшири НАТО, да се придвижи инфраструктурата от бойни подразделения и нова военна техника на НАТО към нашите граници. Много приятно е, а най-вече е много изгодно, да се представяш за защитник на цивилизацията от някакви си нови варвари. Но Русия няма намерение да напада никого, това даже е смешно.Немислимо и нереалистично. Само в Европа има 300 милиона членове на НАТО. В САЩ общия брой на населението е около 600 милиона души, а в Русия, 146 милиона. Въпреки това, тази идея продължава да се използва за определени политически цели.

Още един измислен проблем е истерията (не мога да я нарека по друг начин) по повод влиянието на Русия върху президентските избори в САЩ. Америка има много реални проблеми, изискващи спешни решения. От колосалния държавен дълг до ръста на трагичните инциденти, свързани с използването на огнестрелно оръжие и полицейския произвол. Но видимо, вместо да анализират причините и да търсят решения, по-просто е да се отвлече вниманието на хората към руските, така наречени, хакери, шпиони, агенти за влияние и т.н. Нека да бъдем честни, наистина ли някой мисли, че Русия може да повлияе на избора на американския народ? Америка е велика страна, а не някаква „бананова република”.

Но всички ние виждаме какво става в Афганистан, Ирак, Либия и много други държави. Задавам си въпроса: къде са резултатите от борбата с тероризма и екстремизма? Ако погледнем на света като цяло или на регионално ниво, или на ниво на отделно взета територия, имаше постигнати някакви резултати, но глобалната борба с тероризма засега няма успех и заплахата продължава да нараства. Всички помним еуфорията в някои столици по повод на т.нар. арабска пролет. Къде са сега тези бравурни маршове? Призивите на Русия за съвместна борба с терористите бях игнорирани. Не спира въоръжаването на терористичните групировки с надеждата да бъдат използвани за политически цели. Това е много опасна игра.

Днес ООН продължава да бъде институт, който няма равен по своята представителност и универсалност. Това е уникална по своята същност платформа за водене на равноправен диалог. Нейните универсални правила са необходими за да бъдат привлечени колкото може повече страни в процеса на икономическа и хуманитарна интеграция.Тази платформа гарантира тяхната политическа отговорност и координира действията им, отнасяйки се с уважение към техния суверенитет и модел на развитие. Ние сме уверени, че суверенитетът е централно понятие на цялата система от международни отношения. Неговото съблюдаване и укрепване е ключ към мира и стабилността на национално и международно ниво. Има множество страни, които както и Русия имат хилядолетна история и затова ние се научихме да ценим нашата идентичност, свобода и независимост. Но ние не се стремим нито към глобално доминиране, нито към експанзия, нито към конфронтация. Ние считаме, че истинското лидерство се състои не в изобретяване на измислени заплахи и използването им за подчиняване на другите, а в определяне на истинските проблеми, в сътрудничеството и обединяването на различни страни за тяхното решаване. Именно така Русия днес разбира своята роля на международната арена.

Автор: Владимир Путин
Източник:
La Stampa

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto