Путин подписа указ за ядрен развод със САЩ (любопитно допълнение)

в Свят

Днес Президентът на Руската Федерация Владимир Путин е подписал, а интернет портала на РФ за правна информация е публикувал Указ за прекратяване на Споразумението между двете държави за утилизация (ползотворно справяне, обработване) на плутония, заявен, че вече не е необходим за целите на отбраната.

Оригиналният указ (две страници PDF формат) можете да видите от ТУК.

Във връзка с коренно изменение на обстоятелствата, възникване на заплаха за стратегическата стабилност и в резултат на неприятелски действия от страна на САЩ да осигури изпълнение на приетите задължения по утилизация на излишния оръжеен плутоний в съответствие с международните договори, а също изхождайки от необходимостта да се предприемат незабавни мерки за защита на безопасността на Руската Федерация постановявам: – се казва в началото на Указа.

Така днешният Указ на Президента Путин прекратява действието на Протокол подписан от двете държави през август 2000-та година, в Москва, за справяне с излишния плутоний. Указът се състои от четири точки, като най-интересната и важна от тях е т.3:

Да се установи, че плутоният, попадащ под действието на Съглашението, споменато в т.1 на Указа, не се използва за целите на производството на ядрено оръжие или други ядрени взривни устройства, за изследвания, разработване, проектиране или изпитания, свързани с такива устройства, или за всякакви други военни цели.

Изглежда тревожно, но дали е така? В известен смисъл наистина е тревожно, но не защото Русия обвинява, че САЩ не се справя със задълженията си. Ъ-ъ! Истината е, че и двете страни не се справят с поетите ангажименти за неутрализиране на плутония. Захлаждането на отношението между двете държави, най-вероятно заради Сирия, е само повод да ни се съобщи, че проблемът е практически нерешим. Просто НЕсъществуващият на земята химичен елемент плутоний не е трябвало да се произвежда. А вече произведен не знаем как и не можем да се справим с него. Всичко е повече от просто.

Химическият елемент плутоний е кръстен на древноримския Бог на смъртта и подземния свят Плутон. На практика името му означава СМЪРТ. Самото му производство означава само СМЪРТ. Тези съглашения и последващи Укази само имитират усилия за решаване на проблема. Плутоний се произвежда във всеки един действащ “мирен” ядрен реактор по света. Такива в момента тиктакат около 400 бройки, без да включваме изследователските и транспортните, за морски съдове, като подводници и ледоразбивачи. Единственото правилно уилие за частично справяне с този смъртоносен елемент е час по-скоро да спре производството ме, веднъж и завинаги.

Периодите на полуразпад на различните изотопи на елемента плутоний варират от 14 до 80 000 000 години.

ДОПЪЛНЕНИЕ + ЛЮБОПИТЕН ФАКТ!

Малък проблем е, че руската държавна корпорация РОСАТОМ публикува новината след мен и след маса български журналисти, предполагам и по света. Любопитното и интересното е как тя направи това:

Новината беше пусната в ДВА отделни материала, които се различаваха по заглавията си само, че в първия случай се назовава Русия, а във втория РФ (Руската Федерация). На мен такова поведение ми навява усещане за някакво смущение. Може би историята да има продължение? Ще видим.

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Путин подписа указ за ядрен развод със САЩ (любопитно допълнение) by

Последни от Свят

Отиди Горе