Путин печели на изборите, Меркел губи…

в Свят

Неолибералното западно общество си отдъхна, след като разбра, че партията на Путин “Единна Русия” печели парламентарните избори. На второ място се класира Жириновски, а на трето – комунистите, като е възможно тези 2 партии да си сменят местата. На четвърто място е про-путиновата “Справедлива Русия”, която е нещо като ляв огледален образ на дясната “Единна Русия”.

По същество в Русия спечелиха най-прозападните сили, които са възможни – групата около Путин. В империята има и по-прозападни политици от Путин, но никой от тях не успя дори да мине 5%-та бариера. Фактически руската политика в най-западния си възможен вариант. Алтернавите са краен национализъм (т.е. ре-окупация на всичко дето е било в СССР) или комунизъм (във външната политика – същото).

Двете про-путинови партии заедно ще имат квалифицирано мнозинство, т.е. ще могат да променят Конституцията. Това в момента не е необходимо, но е сериозна резервна възможност в кризисна ситуация.

Огромната преднина на Путин, спрямо всички приемливи от запада конкуренти, прави абсолютно невъзможен какъвто и да било “Майдан” или промяна на властта чрез финансирани от вън фондации и техните активисти.

Най-вероятно укрепването на властта на Путин ще се хареса и на капиталовите пазари, и Русия ще може да ползва заеми при по-ниска лихва. Русия в последните години по принцип ползва много малко заеми, но като резервна възможност при клатене на пазарите, е полезно да я има.

В същото време в Германия, Меркел понесе тежка загуба на местните избори в столицата Берлин. Партията и остава на второ място и най-вероятно няма да се дореди дори до местна “голяма коалиция”. Победителите ще направят коалиция със зелените и по-малките леви партии. Огромен скок отбелязаха и нацистите от “Алтернатива за Германия”, които пробиха с 13%.

Общият извод от гласуванията е, че избирателите подкрепят консервативната политика (тип “Путин”) и отхвърлят самоубийствената мултикултурна политика (тип “Меркел”). / ГН

Путин печели на изборите, Меркел губи... by

Последни от Свят

Меркел печели изборите

Изненадата е „Алтернатива за Германия” Неубедителното представяне оставя социалдемократите вън от правителството
Отиди Горе