Путин: Май забравихме да си поискаме и Аляска?

в Свят

Вчера ” Путин подписа указ за ядрен развод със САЩ “, а в България рязко се повиши бройката на “експертите” по геополитика и международни отношения.

След Указа на Президента Путин (от само ДВЕ страници) се появи и негово предложение за федерален закон, по същия повод (вече от ДЕСЕТ страници, придружен с пояснителна записка), който хвърли повече светлина върху мотивите за този рязък ход. А когато в мотивите е включено и името на България страстите у нас стават трудно удържими, но и ослепително невиждащи.

Аз, като (не)разбирател ви показвам и разказвам различната гледна точка, която няма да срещнете в други родни и световни писания по темата с демонстративния ядрен развод.

Както ви казах и вчера, на базата на само ДВЕТЕ страници Указ на Президента Путин, нещата се потвърдиха на 100% от посочените мотиви в проекта за закон.

И сега ще ви покажа тази малка част от мотивите, която дава истинският отговор за причините да се изиграе шумната сценка и да се хвърли мощен прах в очите на световното народонаселение (на страница 6/10 от проектозакона ТУК).

Ето го този откъс (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

На 13-ти април 2010-та г. е подписан Протокол към Съглашението (Договора от 2000-та г.), за регулиране на въпросите с финансирането, а също така и за фиксиране на двустранните договорености за начина, по който ще се обезврежда плутония, според които целият попадащ под действие на Съглашението ПЛУТОНИЙ СЕ ОБЕЗВРЕЖДА ЧРЕЗ ОБЛЪЧВАНЕТО МУ В ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ.
Съглашението заедно с всички изменения към него е влязло в сила на 13-ти юли 2011-та г., след ратификацията му от страна на Руската Федерация.
Напоследък САЩ предприемат опити за преразглеждане на описаните в Протокола от 13-ти април 2010-та г. стратегии за обезвреждане на плутония и изменяне на начина за неговото обезвреждане. (тавтологията не идва от моя превод, а от оригиналния проектозакон – бел. Г.К.) При това американската страна планира да осъществи обезвреждане на плутония чрез неговото погребване (дълбоко закопаване), а не чрез облъчване, както това е посочено в назования Протокол. Още при подготовката на Съглашението руските специалисти възразиха срещу такъв подход, тъй като в този случай не се осигурява пълното обезвреждане.

Това е всичко! Останалите приказки за България, Румъния, Балтика, НАТО, санкции и компенсации са само гирляндите и играчките върху Коледната елха, така че хората да не видят самото дърво. На практика двата акта на Президента Владимир Путин (Указът и проектозакона) са мощен крясък на световната ядрена мафия, напълно съгласуван и одобрен за изпълнение от нейния клон №1 – този на САЩ. На практика оглушителният вик гласи – ПРОБЛЕМЪТ С ПЛУТОНИЯ Е НЕ-РАЗ-РЕ-ШИМ. Независимо, че в мотивите се прокрадва нишката, че Русия се справя, а САЩ се опитват да минат метър истината е, че и двете страни, и която и да е друга страна по света, НЕ Е в СЪСТОЯНИЕ да реши този смъртоносен проблем. Твърденията на руската страна, че проблема се решава с облъчване на плутоний в ядрени реактори е абсурден (като в наскоро пуснатия в Русия реактор на бързи неутрони БН-800, който използва смесено ураново — плутониево гориво). Русия си позволява експериментите с бързите реактори по две главни причини – ниската цена на човешкия труд и ниската цена на човешкия живот в тази страна. (Казвам това без грам емоции и негативизъм, защото то просто е факт.) Стандартите в САЩ не позволяват такъв експеримент. Още повече, че самото използване на бързи реактори със смесено гориво не решава проблема с обезвреждането на плутония. И след това плутоний пак ще остава и пак ще бъде заплаха, и пак ще трябва да се погребва, и всички знаят, че това е неизбежно.

Вчерашната демонстрация на ядрен развод между Русия и САЩ е послание към човечеството, което гласи – Или ще се си плащате, за да ви лъжем, че ви спасяваме от плутония, който ние произведохме и продължаваме да произвеждаме, без да сме ви питали, или ще се примирите, че скоро той ще се озове в задния двор на къщите ви и си чукайте главата с него. Престъплението от НАС – последствията са за ВАС. Ако ви харесва.

Това е и причината в проектозакона да не влезе и искането за връщане на полуостров Аляска. Елхата и така беше обсипана с достатъчно гирлянди и играчки.

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

loading...
Путин: Май забравихме да си поискаме и Аляска? by

Последни от Свят

Отиди Горе