Путин е номиниран за Нобелова награда за мир

Ръководителят на френския Център за политически и международни отношения Фабиен Босар заяви днес, че официално е номинирал президента на Русия Владимир Путин за Нобелова награда за мир.

“Като ръководител на Центъра за политически и международни отношения официално предложи кандидатурата с изпращане на писмо до Нобеловия комитет, в което аз изказвам мнение, че Владимир Путин трябва да получи Нобелова награда за мир, като награда за мирните му усилия”, заяви френският политолог.

Босар очаква и други експерти и политици да подкрепят тази кандидатура.

Той посочва, че в момента, когато президентът на САЩ Барак Обама получи Нобеловата награда за мир, американските войници са в Ирак, а въздушните нападения срещу позициите на терористите в Сирия не трябва да влияят на даването на Нобел на русия лидер, който участва в редица мирни инициативи.

“Мисля, че президентът Путин заслужава това признание, защото той е единственият, който в момента се бори срещу тероризма,” заяви Босар.

Нобеловата награда за мир 2016 г. бе присъдена на колумбийския президент Хуан Мануел Сантос за огромните му усилия да се сложи край на гражданската война, която продължи повече от 50 години. / The Bulgarian Times