Псуването на полицай по телефона не е хулиганство

в България

Пловдивските магистрати оправдаха мъж, ругал кварталния в слушалката

Отправянето на псувни и обиди към полицай по телефона не е хулиганство, защото подобна проява не може да се счита за публична.

Това следва от решение на Пловдивския районен съд, който оправда мъж, скарал се по телефона с кварталния. След това разправията прераснала в конкретни сексуални указания, в които била намесена и майката на униформения.

Това се е случило около 17,20 часа на 12 април. След като напсувал грубо полицая, на мъжа била съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство /УДБХ/.

Съдът обаче отменя наказанието с аргумента, че по цитирания указ, „за да се квалифицира непристойна деятелност като дребно хулиганство, същата следва да е извършена публично”. „Настоящият състав намира, че обидните изрази, отправени в разговор по телефона, не покриват критерия за публичност по смисъла на чл. 1, ал. 2, от УБДХ”, е записано в мотивите към съдебното решение.

В хода на делото става ясно, че разговорът е бил пуснат на високоговорител и така е станал достояние на още трима души. Съдът обаче отсече, че и това не води до потвърждаването на акта, защото не е доказано нарушителят да е знаел, че  разменените реплики чуват всички намиращи се наблизо.

NBOX.BG

loading...
Псуването на полицай по телефона не е хулиганство by

Последни от България

Отиди Горе