Промени в критериите превърнаха 30-годишните Ф-16 във фаворит за “нов” изтребител

в България

30-годишните Ф-16 “трета ръка” станаха абсолютен фаворит в процедурата за избор на нов изтребител, стана ясно на заседание на комисията по отбрана. Това се е случило, след като министър Ненчев по неведоми пътища е променил критериите за оценка на офертите. Така на новите критерии най-добре ще съответстват пенсионираните американски самолети.

Моделът с игрички с критерии да се предрешават търгове е масов при държавните поръчки. Но до момента не е имало поръчка на толкова голяма стойност (над 1 милиард лева), която толкова цинично и нагло да е манипулирана.

Случаят предизвика скандал в комисията по отбрана. Ненчев се озова под кръстосан огън, а изтече информация, че промененият най-важен критерий е “срок за експлоатация”. При висока тежест на този критерий, предимство получават по-новите самолети. Ако той се занули, излиза че новите нямат никакво предимство пред старите.

Въпреки невижданата скандалност на случващото се, най-вероятно сделката ще мине така. Просто защото САЩ имат да се отървават от стара техника, и са спуснали на Бойко нареждане да я изкупи.

В момента на цената на стар американски Ф-16 на 30 години можем да купим чисто нов Су-34 или Миг-35. А на цената на 2 бараки Ф-16, можем да вземем чисто нов шведски “Грипен”. / ГН

loading...
Промени в критериите превърнаха 30-годишните Ф-16 във фаворит за "нов" изтребител by

Последни от България

Отиди Горе